Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ισπανία: Πρόστιμα - καταπέλτης έως 600.000 ευρώ

the roots web banners 06

Ισπανία: Πρόστιμα - καταπέλτης έως 600.000 ευρώ
30.11.2013 | 14:51

Ισπανία: Πρόστιμα - καταπέλτης έως 600.000 ευρώ

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Η ισπανική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα νέο νόμο για τη δημόσια ασφάλεια που έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία τον καταγγέλλει ως μια ακόμη προσπάθεια να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.   Βάσει του νομοσχεδίου αυτού, τα αδικήματα στα οποίο ενδέχεται να υποπέσουν όσοι διαδηλωτές κριθούν «προκλητικοί» από τις Αρχές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: τα πολύ σοβαρά που τιμωρούνται με πρόστιμα από 30.001 ως 600.000 ευρώ, τα σοβαρά (1.001 ως 30.000 ευρώ) και τα λιγότερο σοβαρά (100 ως 1.000 ευρώ).

 
Στην πρώτη κατηγορία, αυτή των «πολύ σοβαρών αδικημάτων» συμπεριλαμβάνονται η προσπάθεια διαδηλωτών να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία, η διενέργεια διαδηλώσεων σε σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως αεροδρόμια και πυρηνικά εργοστάσια καθώς και η χρήση εκτυφλωτικού λέιζερ εναντίον οδηγών των δημόσιων συγκοινωνιών.
 
Στα «σοβαρά» αδικήματα περιλαμβάνονται η πυρπόληση απορριμμάτων, η παρεμπόδιση των αστυνομικών Αρχών να επιτελέσουν το έργο τους και η άρνηση κάποιου να δώσει τα στοιχεία του στην αστυνομία.
 
Στα «λιγότερο σοβαρά» αδικήματα περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως προσβολές προς τους αστυνομικούς καθώς και η διάδοση εικόνων που ενδέχεται να βλάψουν την τιμή ή την ασφάλειά τους.
 
Τα ανωτέρω αδικήματα θα προστεθούν στα ήδη προβλεπόμενα από την υφιστάμενη ισπανική νομοθεσία, όπως το κάψιμο της ισπανικής σημαίας, η προσβολή του προσώπου του βασιλέα και η διατάραξη της τάξης έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου στη Μαδρίτη.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ενισχυθεί η διασφάλιση των ελευθεριών των πολιτών και η δημόσια ασφάλεια», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ που κατέληξε πως «ο σκοπός μας είναι να τιμωρούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι συμπεριφορές που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών».

«Με την ανεργία να κυμαίνεται στο 20% σε όλη τη χώρα, δεν θεωρώ πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε», σημειώνει απ' τη πλευρά του ο Αλεχάνδρο Τουρίνο, εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής. Το νομοσχέδιο πρέπει πλέον να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση Ραχόι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία. 
 
Πηγή: tovima.gr
 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel