Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Απορρίπτεται το Ελβετικό μοντέλο για τις σχέσεις με την ΕΕ από την κυβέρνηση Σούνακ

the roots web banners 06

Βρετανία: Απορρίπτεται το Ελβετικό μοντέλο για τις σχέσεις με την ΕΕ από την κυβέρνηση Σούνακ
21.11.2022 | 12:48

Βρετανία: Απορρίπτεται το Ελβετικό μοντέλο για τις σχέσεις με την ΕΕ από την κυβέρνηση Σούνακ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρότυπα της Ελβετίας, αφού ορισμένοι από τους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να μην επιδιώξει στενότερη ευθυγράμμιση με την ΕΕ.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Σούνακ θα επιδιώξει το εμπόριο "χωρίς τριβές" με την ΕΕ, από την οποία η Βρετανία αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020. Σύμφωνα με την εφημερίδα μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να έχει ως πρότυπο τη σχέση της Ελβετίας με την ΕΕ, αλλά ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περιλάμβανε επιστροφή στην ελευθερία των μετακινήσεων.

Η Ελβετία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά σε αντάλλαγμα πρέπει να αποδεχθεί όρους, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας και των πληρωμών στον προϋπολογισμό του μπλοκ, ένα μοντέλο που είχε απορριφθεί προηγουμένως από τους Βρετανούς υπουργούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

"Μην μας προδώσετε για το Brexit" είναι ο τίτλος της Daily Mail, η οποία επισημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν θορυβήσει τους Συντηρητικούς βουλευτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι στις επόμενες γενικές εκλογές θα τους καταψηφίσουν οι ψηφοφόροι που υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ.

Η Daily Express χαρακτηρίζει τις σχετικές προτάσεις ως "παράλογη ιδέα", καθώς παραθέτει τον πρώην υπουργό και πιστό Brexiteer Τζέικομπ Ρις Μογκ να τονίζει ότι μια συμφωνία τύπου Ελβετίας θα καθιστούσε τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες "αναποτελεσματικές".

Στην Daily Telegraph, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ επιχειρεί να καταπνίξει τις αντιδράσεις, με την Ντάουνινγκ Στριτ να απορρίπτει τις προτάσεις για μια συμφωνία ελβετικού τύπου ως "απόλυτα αναληθείς".

«Δεν αναγνωρίζω καθόλου αυτή την ιστορία», δήλωσε ο Στιβ Μπάρκλει, πρώην υπουργός Brexit που οριστικοποίησε τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. «Θέλω να μεγιστοποιήσω τις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εμπορίου Μαρία Κόλφιλντ, εν τω μεταξύ, χαρακτήρισε τις αναφορές ως «fake news».

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο επιχειρηματικός τομέας πρόκειται να εξοργίσει τους Brexiteers παροτρύνοντας τον Ρίσι Σούνακ να "κάνει τη συμφωνία" με την ΕΕ, ώστε να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Μια συμφωνία τύπου Ελβετίας θα συμπεριλαμβάνει και τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων για τη μετανάστευση με στόχο την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας, διαβάζουμε στους Financial Times.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel