Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Λονδίνο : Προειδοποίηση για πολλές ημέρες με 45 βαθμούς Κελσίου στο άμεσο μέλλον

banner roots

Λονδίνο : Προειδοποίηση για πολλές ημέρες με 45 βαθμούς Κελσίου στο άμεσο μέλλον
25.09.2023 | 12:47

Λονδίνο : Προειδοποίηση για πολλές ημέρες με 45 βαθμούς Κελσίου στο άμεσο μέλλον

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει την “απίστευτα ανησυχητική” προοπτική με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς Κελσίου λόγω της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης, δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα The Guardian στο περιθώριο συνόδου για το κλίμα στη Νέα Υόρκη , ο δήμαρχος Λονδίνου ανέφερε ότι, όπως προκύπτει από μια νέα έκθεση κλιματικής ανθεκτικότητας, η βρετανική πρωτεύουσα θα μπορούσε να δει πολλές ημέρες με θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου “στο άμεσο μέλλον”.

Όπως τόνισε, αυτές οι θερμοκρασίες δεν θα πρέπει να αποκλείεται να επηρεάσουν βασικές υποδομές της πόλης, όπως το μετρό, τα γηροκομεία και τα σχολεία. “Σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις θερμοκρασίες τώρα. Ήρθε η ώρα για όσους καθυστερούν τη δράση να ξυπνήσουν” , σημείωσε ο Σαντίκ Καν και πρόσθεσε: “Αυτό συμβαίνει τώρα και συμβαίνει σ’ εμάς”.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου είπε ότι έχει εξασφαλίσει τη φύτευση περισσότερων δένδρων και την εγκατάσταση κλιματιστικών στα λεωφορεία, αλλά τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη υποστήριξη από την κυβέρνηση για να βοηθηθούν οι πόλεις να προσαρμοστούν στην κλιματική κρίση.

Ο Σαντίκ Καν επέκρινε την κυβέρνηση Σούνακ ότι δεν παρέχει “πράσινα κίνητρα”, παρόμοια με αυτά για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για να ενισχυθεί η ανακαίνιση κτηρίων και να τονωθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές στο Λονδίνο, ο υδράργυρος ξεπέρασε πέρσι για πρώτη φορά τον Ιούλιο τους 40 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που επηρέασε σχολεία και νοσοκομεία, που σημαίνει παράλληλα συναγερμό στην πυροσβεστική για μπαράζ πυρκαγιών.  

Οι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ήταν προηγουμένως σχεδόν αδιανόητες για το κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο όπως προειδοποιούν επιστήμονες, η πραγματικότητα της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης θα αυξήσει τον κίνδυνο ακόμη υψηλότερων θερμοκρασιών στο μέλλον.

Το Λονδίνο αντιμετωπίζει την σαφή πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπο με θερμοκρασίες 45 βαθμών Κελσίου, μαζί με άλλους κινδύνους όπως οι πλημμύρες, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται, σύμφωνα με την πρόεδρο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, Έμα Χάουαρντ Μπόιντ. “Θα μπορούσαμε να δούμε 45 βαθμούς τα επόμενα χρόνια”, σημείωσε στον Guardian.                             

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το