Η Ματσάδο, πρώην βουλευτής και μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, έχει υποστεί διώξεις από το καθεστώς Μαδούρο, ωστόσο δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της ούτε τη χώρα της!
Το 2024 είχε τιμηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Σαχάροφ! Επιπλέον, το 2024 της απονεμήθηκε και το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η απόφαση αυτή, έρχεται σε μια χρονιά που κυκλοφόρησαν εντόνως σενάρια περί πιθανής βράβευσης του Ντόναλντ Τραμπ, όμως η Επιτροπή επέλεξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα!
Η τιμή απονέμεται σε όσους αγωνίζονται με προσωπικό κόστος για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, έτσι, βράβευσε μια γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με την αντίσταση και την ελπίδα ενός λαού!