Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Πώς έφθασαν στην παραίτηση τα δύο στελέχη του BBC -Το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, προκαταλήψεις για τρανς, Ισραήλ, Γάζα

the roots web banners 06

Πώς έφθασαν στην παραίτηση τα δύο στελέχη του BBC -Το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, προκαταλήψεις για τρανς, Ισραήλ, Γάζα
10.11.2025 | 10:04

Πώς έφθασαν στην παραίτηση τα δύο στελέχη του BBC -Το μοντάζ στην ομιλία Τραμπ, προκαταλήψεις για τρανς, Ισραήλ, Γάζα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Ερωτήματα για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, κλυδωνισμούς στο BBC και παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών του προκάλεσε καταγγελία.

Η καταγγελία αφορούσε παραποίηση στα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση οπαδών του πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του έγκριτου βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού ομίλου, και η Ντέμπορα Τέρνες, επικεφαλής του BBC News, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους την Κυριακή, μετά από αποκαλύψεις της Daily Telegraph ότι η εκπομπή Panorama αλλοίωσε ομιλία του Τραμπ, εμφανίζοντάς τον έτσι να ενθαρρύνει οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

Είναι πρωτοφανές ότι τόσο ο γενικός διευθυντής όσο και ο επικεφαλής του BBC News παραιτούνται την ίδια ημέρα.

«Ενώ το BBC γενικά κάνει καλή δουλειά, έχουν γίνει λάθη και ως γενικός διευθυντής, πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», εξήγησε ο Τιμ Ντέιβι στο προσωπικό του βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο 58χρονος Ντέιβι είχε αναλάβει τα καθήκοντα αυτά το 2020 αφού είχε περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στον οργανισμό σε ρόλους μάρκετινγκ. Θεωρούνταν ότι ήταν κοντά στους Συντηρητικούς.

Η διαμάχη είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες, μετά τις αιτιάσεις της συντηρητικής βρετανικής εφημερίδας ότι το BBC ήταν «προκατειλημμένο» και δεν τήρησε την υποχρέωσή του για ουδετερότητα αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πόλεμο στη Γάζα. Η Daily Telegraph δημοσίευσε, μεταξύ άλλων, λεπτομέρειες ενός υπομνήματος που έγραψε ο Μάικλ Πρέσκοτ, εξωτερικός σύμβουλος του BBC, στο οποίο τόνιζε προβληματικές περικοπές σε ομιλία του Τραμπ, ο οποίος στις 6 Ιανουαρίου 2021, στην Ουάσινγκτον, λίγο πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, είπε στους υποστηρικτές του: «Θα κάνουμε πορεία προς το Καπιτώλιο και θα χαιρετήσουμε τους αγαπητούς μας γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου».

Σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Trump: A Second Chance?», που μεταδόθηκε το 2024 από το «Panorama», την εμβληματική ερευνητική εκπομπή του BBC, αυτό το απόσπασμα υπέστη μοντάζ και συρράφθηκε με ένα άλλο απόσπασμα που εμφανίστηκε πενήντα λεπτά αργότερα στην αρχική ομιλία. Ο Τραμπ βιντεοσκοπείται να λέει: «Θα βαδίσουμε προς το Καπιτώλιο, θα είμαι εκεί μαζί σας. Και θα πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε σαν κόλαση».

Τα δύο τμήματα που ήταν συραμμένα μεταξύ τους είχαν αρχικά απόσταση μεγαλύτερη των 50 λεπτών.

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη jefwelch (@jefwelch24)

Η δημοσίευση του εσωτερικού σημειώματος προκάλεσε κριτική κατά του BBC και την αντίδραση του Λευκού Οίκου, ο οποίος χαρακτήρισε το ΜΜΕ ως «100% ψευδείς ειδήσεις».

Ο Τραμπ απάντησε στις παραιτήσεις την Κυριακή, λέγοντας ότι κορυφαία στελέχη του BBC παραιτούνται ή απολύονται «επειδή πιάστηκαν να «παραποιούν» την πολύ καλή (ΤΕΛΕΙΑ!) ομιλία μου της 6ης Ιανουαρίου».

«Αυτοί είναι πολύ ανέντιμοι άνθρωποι που προσπάθησαν να ανέβουν στη ζυγαριά των προεδρικών εκλογών», έγραψε. «Τι τρομερό πράγμα για τη Δημοκρατία!».

Και δεν ήταν μόνο η παραποίηση του αποσπάσματος του Τραμ

Ο Πρέσκοτ επέκρινε επίσης την κάλυψη της σύγκρουσης στη Γάζα από το BBC Arabic, υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνώρισε επαρκώς τα δεινά των Ισραηλινών και παρουσίασε το εβραϊκό κράτος ως τον επιτιθέμενο.

Στο υπόμνημα, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την κάλυψη των τρανς ζητημάτων από το BBC, υπονοώντας ότι η κάλυψή του ουσιαστικά «λογοκρίθηκε» από τους εξειδικευμένους ΛΟΑΤΚΙ δημοσιογράφους του, οι οποίοι προωθούσαν μια φιλοτρανσική ατζέντα.

Το υπόμνημά του που διέρρευσε ανέφερε ότι ένιωσε «απελπισία» για την έλλειψη δράσης από τη διοίκηση του BBC «όταν έρχονται στο φως ζητήματα».

Την Πέμπτη, το BBC έκανε δεκτές 20 καταγγελίες περί αμεροληψίας σχετικά με τον τρόπο που η παρουσιάστρια Martine Croxall άλλαξε ένα κείμενο που διάβαζε ζωντανά νωρίτερα φέτος στο BBC News Channel, το οποίο αναφερόταν σε «έγκυες γυναίκες».

Η εταιρεία έχει επίσης δεχθεί κριτική τους τελευταίους μήνες επειδή δεν αποκάλυψε ότι ο αφηγητής ενός ντοκιμαντέρ για τη Γάζα ήταν γιος ενός αξιωματούχου της Χαμάς.

Η μετάδοση από το BBC μιας συναυλίας στο Γκλάστονμπερι, στο οποίο το πανκ ντουέτο Μπομπ Βάιλαν ηγήθηκε ενός συνθήματος που έλεγε «θάνατος, θάνατος στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις» (IDF), παραβίασε επίσης τις συντακτικές οδηγίες σχετικά με τη βλάβη και την προσβολή.

Η Ντέιμ Καρολάιν Ντινέιζ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού των βουλευτών, δήλωσε ότι ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έχει πληγεί από «αυτό που έχει γίνει μια φαινομενικά συνεχής ροή κρίσεων και λαθών».

Το BBC στο στόχαστρο της βρετανικής δεξιάς

Αυτές οι αποκαλύψεις είναι ακόμη πιο επιζήμιες για το BBC, καθώς το ίδρυμα, που χρηματοδοτείται από Βρετανούς φορολογούμενους, θέτει την ουδετερότητα στο επίκεντρο της υπηρεσίας του και, εδώ και αρκετά χρόνια, βασίζει την επικοινωνία του στη σημασία των γεγονότων, στη συνεχή επαλήθευσή τους και στην καταπολέμηση των fake news.

Οι «προκαταλήψεις» που επισήμανε ο Πρέσκοτ έχουν δώσει «λαβή πυρομαχικά» στη βρετανική δεξιά, η οποία έχει καταστήσει το BBC έναν από τους κύριους στόχους της κριτικής της. H επικεφαλής των Συντηρητικών Κέμι Μπάντενοκ χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις της Daily Telegraph «απολύτως σοκαριστικές» και απαίτησε «να πέσουν κεφάλια».

«Τα αφεντικά του BBC παραιτήθηκαν ντροπιασμένα»: Πώς είδαν τα βρετανικά ΜΜΕ τις εξελίξεις στο δίκτυο

Οι παραιτήσεις των δύο στελεχών, Ντέιβι και Τέρνες, βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων της Δευτέρας.

«Τα αφεντικά του BBC παραιτήθηκαν ντροπιασμένα» σχολιάζει η συντηρητική Daily Mail, ενώ η Daily Telegraph περιγράφει τις διπλές παραιτήσεις ως τη «μεγαλύτερη κρίση του BBC εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία».

Οι Times επικαλούνται πηγές του BBC που περιγράφουν την αποχώρηση του Ντέιβι ως αποτέλεσμα «θανάτου από χίλιες περικοπές». Σχετικά με τα επόμενα βήματα για την εταιρεία, ο Guardian αναφέρει ότι «τώρα ξεκινά το κυνήγι για την κάλυψη δύο από τους μεγαλύτερους ρόλους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης».

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, κατηγόρησε το BBC για «σκόπιμη ανεντιμότητα» και ότι είναι «μια μηχανή προπαγάνδας της αριστεράς». Χωρίς να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εθνικό θεσμό, η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Λίζα Νάντι επέκρινε τις αποφάσεις της σύνταξης του δικτύου την Κυριακή σημειώνοντας ότι δεν ήταν πάντα «καλά μελετημένες» και δεν ανταποκρίνονταν στα «υψηλότερα» πρότυπα. Από την έναρξη της δεύτερης προεδρίας του Τραμπ, η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ ήταν προσεκτική ώστε να μην επικρίνει δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ευχαριστώ την Telegraph που αποκάλυψε αυτούς τους διεφθαρμένους δημοσιογράφους», σχολίασε περιχαρής ο Τραμπ στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης, το TruthSocial. «Το BBC πεθαίνει εξαιτίας των ψευδών ειδήσεων κατά του Τραμπ», ισχυρίστηκε η υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λίβιτ.

Η ίδια δημοσίευσε και δύο στιγμιότυπα οθόνης από άρθρα ειδήσεων στο Χ. Στη λεζάντα ενός άρθρου της Telegraph με τον τίτλο: «Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στο BBC με τις «ψεύτικες ειδήσεις» έγραψε «Shot» και σε εκείνη του άρθρου του BBC σχετικά με την παραίτηση του Ντέιβις σχολίασε: «Chaser».

 

Πίσω στη Βρετανία ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Εντ Ντέιβι, ήταν ο μόνος χθες Κυριακή που υποστήριξε δημόσια το BBC, τονίζοντας τον ρόλο του δικτύου ως προπύργιο ενάντια στον λαϊκισμό. «Το BBC δεν είναι τέλειο, αλλά παραμένει ένας από τους λίγους θεσμούς που προστατεύουν τις βρετανικές μας αξίες από μια λαϊκιστική, τύπου Τραμπ, κατάληψη της πολιτικής μας ζωής», δήλωσε. «Οι παραιτήσεις του Τιμ Ντέιβι και της Ντέμπορα Τέρνες πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία για το BBC να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού και να μην ενδώσει στις πιέσεις από προσωπικότητες όπως ο [ηγέτης του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος ReformUK],Νάιτζελ Φάρατζ που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», πρόσθεσε ο Ντέιβι, ένας από τους λίγους πολιτικούς στη Βρετανία, που αμφισβητούν τις πολιτικές του Λευκού Οίκου.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel