Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα ο Τραμπ -«Θα το σκεφτούμε» είπε για τα F-35, «η Τουρκία ήταν πιο πιστή σε εμάς από άλλες χώρες»

AquaBlue WebBanner 750x150 from970

Apothiki Workshops Banner2 750

Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα ο Τραμπ -«Θα το σκεφτούμε» είπε για τα F-35, «η Τουρκία ήταν πιο πιστή σε εμάς από άλλες χώρες»
07.07.2026 | 18:03

Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα ο Τραμπ -«Θα το σκεφτούμε» είπε για τα F-35, «η Τουρκία ήταν πιο πιστή σε εμάς από άλλες χώρες»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή
Στο Λευκό Παλάτι, στην Άγκυρα, πραγματοποιείται αυτή την ώρα η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ.    
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στην Άγκυρα την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος τον υποδέχθηκε με τιμές.
 
Ο Ερντογάν και ο Τραμπ προχώρησαν σε δηλώσεις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο.
 
«Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα πόσο σημαντική είναι αυτή η επίσκεψη. Το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα, ότι όλοι οι ηγέτες είναι συγκεντρωμένοι στη χώρα μας τώρα και ότι θα βρίσκονται αύριο με τον αγαπητό μου φίλο κ. Τραμπ, θα μας δώσει δύναμη», είπε ο Ερντογάν.
 
«Η σχέση μας με τον Ερντογάν είναι πολύ ξεχωριστή... Είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος», είπε με τη σειρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Η Τουρκία είναι μια πολύ δυνατή χώρα. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά μαζί. Πιστεύω ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να είναι καλή», συμπλήρωσε.
 
«Η Τουρκία είναι πιο πιστή χώρα από τις άλλες»
«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι, έχουν και ένα κτίριο με το όνομά μου, το αεροδρόμιο είναι πολύ ωραίο, οι δρόμοι είναι καινούργιοι, είστε ένας πολύ καλός ηγέτης», είπε ο Τραμπ στον Ερντογάν.
 
«Από την αρχή είχαμε πολύ καλή χημεία. Δεν ξέρουν πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία. Έχουν πολύ από τον δικό μας εξοπλισμό και πολύ καλούς στρατιώτες. Έχουμε ιδιαίτερη σχέση. Σέβομαι τον κ. πρόεδρο και είναι επ' ωφελεία και των δύο χωρών. Θα μιλήσουμε για το εμπόριο και το στρατιωτικό σκέλος, θα μιλήσουμε για το Ιράν. Έχουμε πολύ στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία. Είναι τιμή μου να είμαι μαζί σας σήμερα, θα έχουμε καλές συζητήσεις, καλό φαγητό, θα περάσουμε καλά και θα κάνουμε καλό και για τις χώρες μας».
 
Μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως «ήρθε η ώρα να αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους γι' αυτόν το σκοπό.
 
Για τα F-35
«Είναι μια απόφαση που θα λάβουμε, έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Πολλοί άνθρωποι θα συζητήσουμε όλοι μαζί. Η Τουρκία ήταν πολύ πιο πιστή από άλλες χώρες. Είναι κάτι που θα σκεφτούμε, ένα καλό πλάνο» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
 
Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προτρέψει δημόσια τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, λέγοντας ότι αυτό θα διατάρασσε την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
 
Επίθεση στους Ευρωπαίους
«Απογοητεύτηκα με το ΝΑΤΟ και αν δεν ήταν εκεί και η Τουρκία, που ο φίλος μου είναι εκεί, ένας πολύ ισχυρός ηγέτης, θα το σκεφτόμουν. Εμείς κάναμε κάτι στο Ιράν, δεν ήθελα τη βοήθειά τους, αλλά πριν το ζητήσω είπαν εμείς δεν θα πάμε πουθενά. Χαλάσαμε δισεκατομμύρια για να βοηθηθούν κυρίως οι χώρες της Ευρώπης. Και δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν κάτι για εμάς. Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός δεν είναι πια στη θέση του εξαιτίας αυτού. Εγώ δοκίμασα τους ανθρώπους να δω αν είναι εκεί για εμάς. Η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία δεν ήταν εκεί για εμάς», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
 
Η αιχμές του Τραμπ αποτελούν κεντρικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «χάρτινη τίγρη».
 
Η κύρια ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να περιλαμβάνει θέματα όπως οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τα F-35, οι κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών KAAN, η Συρία, το Ιράν, η Γάζα και η αμυντική βιομηχανία, μεταδίδει το CNNturk.
 
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Ευρώπη, αλλά δεν μπορώ να αντέχω να το παρακολουθώ. Είναι ένας πόλεμος drone, μια νέα τεχνολογία. Έχω δει τα πεδία των μαχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
 
Όσον αφορά στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως έχει «μια πολύ καλή επικοινωνία μαζί τους».
 
«Και οι δύο θέλουν να διευθετηθεί το ζήτημα» συνέχισε, τονίζοντας μάλιστα πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον στηρίζει.
 
«Η Ευρώπη θα πρέπει να προσέχει με τη μετανάστευση» είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει εάν σχεδιάζει να ανακοινώσει πρόσθετες μειώσεις των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, λέγοντας στους δημοσιογράφους «θα δούμε».
 
Στην Άγκυρα για το ΝΑΤΟ ο Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε από το αεροδρόμιο στο προεδρικό μέγαρο, συνοδευόμενος από έφιππους στρατιώτες. 
 
Ο Αμερικανός ηγέτης μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, πριν συμμετάσχει σε επίσημο δείπνο ηγετών εν όψει της κύριας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής αύριο.
 
Οι δύο άνδρες, νωρίτερα, κατά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο αεροδρόμιο, είχαν θερμή χειραψία, με τον Τραμπ να αγγίζει φιλικά τον Ερντογάν στον ώμο. Ο Τούρκος πρόεδρος, φορώντας γυαλιά ηλίου, στάθηκε δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο για τις καθιερωμένες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί για την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος.
 
Σύμφωνα με το AP, κανένας από τους δύο ηγέτες δεν προχώρησε σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο Τραμπ ακούστηκε να συζητά με τον Ερντογάν και τη σύζυγό του για το νέο προεδρικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται ως Air Force One.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel