Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, πέρυσι ήταν προϋπολογισμένα για το επίδομα θέρμανσης 260 εκατομμύρια και τελικά απορροφήθηκαν μόλις 80 εκ. ευρώ, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επέλεξαν να μην βάλουν καθόλου πετρέλαιο και στράφηκαν σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως τα ξύλα.
Θεωρείται πως η προπληρωμή θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ευκολότερα πετρέλαιο, ενώ για τα κριτήρια εξετάζεται η μείωση των εισοδηματικών, ώστε να πάρουν το επίδομα περισσότερες οικογένειες.
Με το ισχύον σύστημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα έπρεπε το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 25.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 35.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι "σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση".
"Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως λίγο περιβαλλοντικώς επικίνδυνα. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο", πρόσθεσε.
Πηγή: Καθημερινή























