Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Λύση για το επίδομα θέρμανσης εν όψει τρόικας

the roots web banners 06

Λύση για το επίδομα θέρμανσης εν όψει τρόικας
09.09.2013 | 10:36

Λύση για το επίδομα θέρμανσης εν όψει τρόικας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Ελλάδα

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει φέτος στην προκαταβολική χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή, προτού ξεκινήσει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δοθεί και σε δύο δόσεις, ενώ θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος που να διασφαλίζει τη διάθεσή του στην αγορά πετρελαίου και όχι την κάλυψη άλλων αναγκών.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην προετοιμασία του ενόψει του ελέγχου της τρόικας, ενώ ψάχνει τον καταλληλότερο τρόπο για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης της σεζόν που ξεκινάει σε περίπου ένα μήνα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να προχωρήσει φέτος στην προκαταβολική χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή, προτού ξεκινήσει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δοθεί και σε δύο δόσεις, ενώ θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος που να διασφαλίζει τη διάθεσή του με την αγορά πετρελαίου και όχι την κάλυψη άλλων αναγκών.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, με απώτερο σκοπό να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 5.000 ευρώ και να διατεθεί το επίδομα και για δευτερεύουσες κατοικίες.

Όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα στην τρόικα. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμο το νέο σύστημα προτού ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αυτήν την εβδομάδα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα εργαστούν πάνω στην κατάρτιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου 2014 - 2017, αλλά και στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να είναι έτοιμη η ελληνική πλευρά για την διαπραγμάτευση των επόμενων εβδομάδων.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας καταφθάνουν στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής στις 22 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει αναλάβει να αποδείξει ότι θα χρειαστούν όσο το δυνατόν νέα μέτρα γίνεται την περίοδο 2015 – 2016. Μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις για την πορεία του ΑΕΠ που δείχνουν ότι φέτος η ύφεση θα είναι μικρότερη του προβλεπόμενου και θα κινηθεί στο 3,8%, ενώ για το 2014 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1%, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2014.

Ετσι, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο διάστημα 2015 – 2016. Η τρόικα εκτιμά ότι τα επιπλέον μέτρα ανέρχονται στα 4 δις ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών τα υπολογίζει σε κάτι λιγότερο από 2,5 δις ευρώ. Πλέον, μετά την θετική έκπληξη με το ΑΕΠ, στο υπουργείο θεωρούν ότι υπάρχει διαπραγματευτικό περιθώριο να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα και να μειωθούν περαιτέρω οι ανάγκες για νέα μέτρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, στόχος είναι να μην χρειαστεί να συμφωνηθούν τώρα με ακρίβεια τα νέα μέτρα. Αντιθέτως, να επέλθει συμφωνία μόνο για το ύψος τους – που είναι υπό συζήτηση – και ο γενικός τομέας από τον οποίο θα προκύψει η εξοικονόμηση. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μέτρα συγχωνεύσεων ή κλεισίματος στρατοπέδων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, αλλά και περιορισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, ειδική ομάδα του οικονομικού επιτελείου χειρίζεται το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη το θέμα του χρηματοδοτικού κενού θα επιλυθεί αμέσως, από τη στιγμή που η Ευρωζώνη αποφασίσει να δώσει λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε με την μη μετάθεση των αποπληρωμών των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s). Εάν, μάλιστα, η Ελλάδα μπορέσει να αξιοποιήσει κεφάλαια από εκείνα που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να ξανανοίξει θέμα χρηματοδοτικού κενού.

Μετά θα επιδιωχθεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέσω μείωσης επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου, επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του επίσημου τομέα, αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα κλπ.

Στο υπουργείο δεν συζητούν για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του θέματος που δεν αποκλείουν ο έλεγχος να «κρατήσει πολύ» έως ότου επέλθει οριστική συμφωνία για χρέος και χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel