Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Οι αναποφάσιστοι «κλειδί» για την αυτοδυναμία ΝΔ στις εκλογές | Τι εκτιμούν στην κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις
achilladelis
Οι αναποφάσιστοι «κλειδί» για την αυτοδυναμία ΝΔ στις εκλογές | Τι εκτιμούν στην κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις
01.12.2022 | 09:21

Οι αναποφάσιστοι «κλειδί» για την αυτοδυναμία ΝΔ στις εκλογές | Τι εκτιμούν στην κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Ελλάδα

Μέσα από τους αναποφάσιστους περνά η μάχη του κέντρου και εν δυνάμει η μάχη της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ, με το κυβερνών κόμμα να εστιάζει την τακτική του το επόμενο διάστημα με το βλέμμα στο κρίσιμο αυτό τμήμα του εκλογικού σώματος.

Απολύτως λογικό, βεβαίως, αφού περίπου ο ένας στους 10 ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσει.
 
Στις τελευταίες μετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν, η Pulse κατέγραψε τους αναποφάσιστους στο 9,5%, η Mark στο 9,3% και η Metron Analysis στο 8,9%. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με ένα κόμμα, πολλές φορές παίρνουν την τελική απόφαση ακόμα και την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες και εξαρτούν την επιλογή τους από μια σειρά παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις στο εισόδημα τους από την οικονομική πολιτική του κάθε κόμματος, το εκλογικό δίλλημα, ακόμα και ένα «στραβοπάτημα» κάποιου υποψηφίου.
 
Στόχος της ΝΔ η αυτοδυναμία
Η πλειοψηφία τους προέρχεται από το Κέντρο, όπως εκτιμούν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που θα κινηθούν στην κάλπη θα καθορίσει όχι μόνο τον νικητή των εκλογών, αλλά, θα κρίνει την πολυπόθητη για τη ΝΔ αυτοδυναμία. Η πολιτική προσέγγιση τους δεν είναι εύκολη, σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, διότι στέκονται κριτικά απέναντι στα κόμματα, ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν οι ίδιες πηγές, αν μια πρόταση διακυβέρνησης τους πείσει ότι είναι προς το συμφέρον το δικό τους και της χώρας μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
 
Η απήχηση Μητσοτάκη στην κοινωνία είναι μεγαλύτερη από της ΝΔ
Αυτό που επίσης παρατηρούν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι σταθερά στις μετρήσεις καταγράφεται υψηλότερο ποσοστό θετικών απόψεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με το ποσοστό που καταγράφει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Η απήχηση του στην κοινωνία είναι μεγαλύτερη από αυτή της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι υπάρχει εκλογικό ακροατήριο που δηλώνει αναποφάσιστο ως προς την ψήφο του, όμως, «ακούει» τον πολιτικό λόγο του πρωθυπουργού και έτσι αυξάνονται τα περιθώρια προσέγγισης.
 
Συντριπτική υπεροχή Μητσοτάκη αντί του Τσίπρα
Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την απάντηση που δίνουν στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», όπου ο κ. Μητσοτάκης υπερέχει συντριπτικά έναντι του Αλέξη Τσίπρα, οδηγεί τις ίδιες πηγές στο συμπέρασμα ότι όσο πιο επιτακτικά τίθενται τα εκλογικά διλήμματα και το διακύβευμα για την χώρα, η ΝΔ μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της. Εξ ου και το δίλημμα που προτάσσει ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες τοποθετήσεις του: «Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» και «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
 
Στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το ακροατήριο που κρατάει αποστάσεις αυτή τη στιγμή από το κυβερνών κόμμα, αλλά, παραμένει ακόμα πιο δύσπιστο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, υπό το ίδιο πρίσμα, έχει αποφασίσει να προβάλει την θετική ατζέντα με το έργο της κυβέρνησης, συγκεκριμένες προτάσεις υπό το πρίσμα του εφικτού για τα μείζονα θέματα και να αναδείξει τις κρίσεις σε εθνικό επίπεδο. 
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018