Επιθυμία του είναι να «τρέξουν» άμεσα και με ταχύτητα οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς που εκτιμά ότι θα αλλάξουν τη χώρα και θέλει τα μέλη της κυβέρνησης του να συγκρουστούν με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θα τους τεθούν. Άλλωστε, σε όλους θα παραδοθεί την Τετάρτη, στην έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου ένας φάκελος με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.
Οι 15 γυναίκες της κυβέρνησης: Αποτελούν το 25% του υπουργικού συμβουλίου
Κυβέρνηση σκληρής δουλειάς
Όπως έλεγε στέλεχος με γνώση των διεργασιών για την επιλογή των προσώπων «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς». Η τοποθέτηση τους στις συγκεκριμένες θέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έγινε με κριτήριο την ικανότητα να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν και χωρίς να γίνουν μικροκομματικοί υπολογισμοί με βάση την περιφέρεια εκλογής τους, τους σταυρούς που συγκέντρωσαν ή την δημοφιλία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν διστάζει σε πόστα που αυτός κρίνει να χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, όπως και τώρα που φτάνουν τα 19, αρκεί να θέλουν και να μπορούν να προσφέρουν στο έργο της κυβέρνησης. Παράλληλα, με επιλογές όπως αυτή του Γιώργου Φλωρίδη ήθελε να συνδυάσει, με ακόμα ένα πρόσωπο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, την διεύρυνση της ΝΔ και την επικράτηση της στον κεντρώο χώρο. Αξιοσημείωτη είναι και η αξιοποίηση νεότερων μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως και η επιβράβευση γενικών γραμματέων που είχαν να επιδείξουν έργο στον τομέα ευθύνης τους, με την αναβάθμιση τους σε θέσεις υφυπουργών.
Οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη
Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και μεγάλο προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι η Υγεία με επίκεντρο την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η παρουσία στο συγκεκριμένο υπουργείο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, πέραν της ικανότητας του να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, σηματοδοτεί και το χαρακτήρα της δωρεάν, δημόσιας υγείας που μπορεί να συμβολίσει ένα πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροαριστερά.
Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και συνεπαγόμενη αύξηση των μισθών με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, η δημιουργία του νέου υπουργείου για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή εκτιμάται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι θα συμβάλει στην υλοποίηση των κατάλληλων πολιτικών για την αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος και την στήριξη των πιο ευάλωτων. Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται, επίσης, στις σχέσεις του κράτους με τους πολίτες με την απλοποίηση των διαδικασιών και τη δημιουργία καλύτερων παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της είναι αυτό για την αναβάθμιση του επιτελικού κράτους και αφορά την διάρθρωση του δημοσίου τομέα, την επιλογή επιτελικών προσώπων και τις διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και τον καλύτερο συντονισμό των υπουργείων. Θα ακολουθήσει ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο γράφεται ήδη και θα περιλαμβάνει την υλοποίηση σε βάθος τετραετίας όλων των οικονομικών δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτό τον τρόπο θέλει να δημιουργήσει ένα καθαρό μονοπάτι για την οικονομία και ταυτόχρονα να χτίσει πάνω στην αξιοπιστία που έχει καταφέρει να οικοδομήσει με τους πολίτες. Μεγάλος στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως είχε αναφέρει κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που θα σημάνει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και θα της προσφέρει επιπλέον ώθηση, ενώ θα αποτυπωθεί και στην καθημερινότητα των πολιτών με την αποσυμπίεση που θα φέρει στο κόστος δανεισμού.
Πηγή: iefimerida.gr




























