Μετά τα μπλόκα στη Θεσσαλία, κλειστό είναι και το ρεύμα της Εθνικής προς Αθήνα στο ύψος των Μαλγάρων, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου να διαμηνύουν ότι δεν θα υποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψουν να κλείσουν οι δρόμοι. Την ίδια ώρα, ο Κώστας Τσιάρας τονίζει ότι «η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο».
Παράλληλα, στην κρίσιμη συνέλευση του συντονιστικού των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας έγινε εκτίμηση των δεδομένων, όπως διαμορφώθηκαν τις πρώτες δύο ημέρες, και αποφασίστηκε ενίσχυση των μπλόκων.
Οι αγρότες αναμένουν να αυξηθούν τα μπλόκα, ενώ για το μπλόκο της Νίκαιας έχει τεθεί ως στόχο τα τρακτέρ να ξεπεράσουν τα 1.000.
Οι αγρότες άνοιξαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στα διόδια των Μαλγάρων
Λίγο πριν από τις 15:30, οι αγρότες του Δήμου Δέλτα, που έστησαν το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, έδωσαν στην κυκλοφορία το ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Θεσσαλονίκη, ενώ το ρεύμα προς Αθήνα παραμένει κλειστό.
Η κινητοποίηση των αγροτών ξεκίνησε αιφνιδιαστικά, λίγο μετά τις 11:00, όταν αρχικά έκλεισαν ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων και στη συνέχεια και το άλλο.
Νωρίτερα, οι αγρότες είχαν ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία προς τα διόδια, σε συνεννόηση με την αστυνομία, ώστε να παραταχθούν εκατέρωθεν της οδού χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία.
Κατά την αναμονή τους στον παράδρομο, όμως, δεύτερη ομάδα αγροτών κινήθηκε αιφνιδιαστικά στον αυτοκινητόδρομο, προκαλώντας τον πλήρη αποκλεισμό.
Η αστυνομία παραμένει στο σημείο, ενώ οι οδηγοί καλούνται να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές για την αποφυγή καθυστερήσεων.
Κόστος παραγωγής, τιμές διάθεσης προϊόντων και καταβολή ενισχύσεων στο επίκεντρο των διαμαρτυριών
Οι αγρότες ζητούν λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον πρωτογενή τομέα, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων και η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.
«Τα κύρια αιτήματα που έχουμε ως κορωνίδα και βγαίνουν στις κινητοποιήσεις είναι το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής, το τεράστιο κόστος στην ενέργεια για να μπορέσουμε να παράγουμε, οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων μας. Φεύγουν πάρα πολύ φθηνά από το χωράφι και τα καταναλώνουμε εμείς από τα σούπερ μάρκετ σε πολύ ακριβές τιμές» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio.
«Υπάρχει ένα κύκλωμα μεσαζόντων, μία αισχροκέρδεια την οποία η κυβέρνηση τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να την ελέγξει. Φυσικά, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Βλέπετε, η κλιματική αλλαγή, όπου περνάει, τι συνέπειες έχει, ισοπεδώνει πραγματικά ολόκληρες εκτάσεις. Και φυσικά όλη αυτή η κοροϊδία που έχουμε υποστεί τους τελευταίους μήνες και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών που έπεφταν πάντα στο κενό», τόνισε.
Ελεύθεροι οι συλληφθέντες αγρότες -Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη
Την Πέμπτη θα εκδικαστούν οι υποθέσεις των δύο αγροτών που συνελήφθησαν το μεσημέρι της Κυριακής κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων στον κόμβο της Νίκαιας. Ο τρίτος από τους συλληφθέντες παραμένει νοσηλευόμενος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Οι δύο αγρότες οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, με τους συνηγόρους να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή, για την ερχόμενη Πέμπτη. Στη συνέχεια οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Νωρίτερα, πλήθος αγροτών συγκεντρώθηκε έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, ζητώντας την απελευθέρωση των συναδέλφων τους.
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μπλόκα σε αρκετές περιοχές της χώρας
Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων του Νομού Καρδίτσας. Για πρώτη φορά οι αγρότες κατάφεραν να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας με τα αγροτικά τους μηχανήματα.
Αποκλεισμένος παραμένει ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και σε ισχύ παραμένει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στις εισόδους - εξόδους, αμφίπλευρα, του ανισόπεδου κόμβου Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65, καθώς και στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από 72,3 χ/θ (Α/Κ Σοφάδων) έως και 97,3 χ/θ (Α/Κ Προαστίου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι να δοθούν λύσεις, ενώ προγραμματίζουν το απόγευμα νέα συνέλευση για να καθορίσουν οργανωτικά τις επόμενες κινήσεις τους.
Επίσης, στη δημιουργία μπλόκου στον κόμβο Μεγαλοχωρίου θα προχωρήσουν και οι αγρότες των Τρικάλων την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη».
Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μπλόκο και αναμένονται οι εξελίξεις στη Χαλκηδόνα σήμερα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που, όπως αποφασίστηκε, θα διαρκέσουν ως τις 5 Δεκεμβρίου.
Παρατεταγμένα τρακτέρ -περισσότερα από 1.000- βρίσκονται και στο 4ο χιλιόμετρο της Περιφερειακής Οδού Κομοτηνής-Ξάνθης. Αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και από τα χωριά του νομού της Ροδόπης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αποκλειστεί δρόμοι.
Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε ότι την Τρίτη το απόγευμα όλα τα τρακτέρ από Σουφλί, Τυχερό, Πέπλο, Φέρες, Λουτρά και τα υπόλοιπα χωριών θα μεταφερθούν στο Τελωνείο των Κήπων, ενώ αγροτικά μηχανήματα ήδη έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του ΚΤΕΛ.
Την ίδια ώρα απευθύνει κάλεσμα προς τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του βορείου τμήματος του νομού Έβρου, της Κομοτηνής και της Ξάνθης «να βοηθήσουν στην υλοποίηση της διαμαρτυρίας».
Επιπλέον, oι αγρότες του Κιλκίς προχώρησαν και στον αποκλεισμό του Τελωνείου της Δοϊράνης.
Πηγή: iefimerida.gr
























