Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Νέα αύξηση στις εξαγωγές τον Οκτώβριο | Πρωταγωνιστής το ελαιόλαδο

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Νέα αύξηση στις εξαγωγές τον Οκτώβριο | Πρωταγωνιστής το ελαιόλαδο
11.12.2016 | 10:03

Νέα αύξηση στις εξαγωγές τον Οκτώβριο | Πρωταγωνιστής το ελαιόλαδο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Καλά Νέα

Συνέχεια είχε και τον Οκτώβριο η ανοδική κίνηση των εξαγωγών, διευρύνοντας το σερί θετικών διακυμάνσεων για 3 μήνες σε επίπεδο συνολικής αξίας (και 4 μήνες σε επίπεδο αξίας εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Ως αποτέλεσμα, στο 10μηνο του έτους οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο έχουν περιορισθεί αισθητά, ενώ, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η τάση ευνοεί εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ αξίας στους υπόλοιπους κλάδους και σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον περασμένο Οκτώβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 4,8% (στα 2,34 δις ευρώ έναντι 2,23 δις του Οκτωβρίου του 2015).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει (για 4ο συνεχόμενο μήνα) και νέα αύξηση της τάξης του 3% ή κατά 48,3 εκατ. ευρώ.

Η νέα αύξηση του Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο 2,8% οι απώλειες που καταγράφονται στη συνολική αξία των εξαγωγών από τις αρχές του έτους (στα 20,9 δις ευρώ, από 21,5 δις ευρώ του 10μήνου του 2015). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2016 η συνολική αξία των εξαγωγών υποχωρούσε κατά 3,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της συνέχισης της ανόδου των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, καθώς στο 10μηνο του έτους καταγράφεται πλέον αύξηση κατά 1,2% (ή κατά 186,4 εκατ. Ευρώ), σε σχέση με πέρυσι. Στο 9μηνο του έτους η αξία των εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή κατέγραφε αύξηση κατά 1%.

Κατά τον περασμένο Οκτώβριο, οι συνολικές εξαγωγές προς χώρες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 9,8%, ενώ οι εξαγωγείς προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν οριακά κατά 0,6%. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 54,4% έναντι 45,6% των Τρίτων Χωρών. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,2%, ενώ μειώθηκαν προς τις Τρίτες Χώρες κατά 4,5%. Με άλλα λόγια, το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες της ΕΕ αποτελεί στο 66,8%, έναντι ποσοστού 33,2% των Τρίτων Χωρών.

Σε επίπεδο 10μήνου, οι συνολικές εξαγωγές της Ελλάδας πλέον καταγράφουν αύξηση κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ υποχωρούν κατά 8,3% προς τον υπόλοιπο Κόσμο. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς την ΕΕ είναι αυξημένες κατά 4,5%, ενώ στις εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες διατηρείται το αρνητικό πρόσημο (-5,2%). Το μερίδιο των χωρών της Ένωσης διατηρείται στα επίπεδα του 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων Χωρών).

Η πορεία των εξαγωγών ανά κλάδο

Σε αντίθεση με την καθολική άνοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου, τον Οκτώβριο του 2016, η εικόνα των εξαγωγών ανά κλάδο εμφανίζεται μικτή. Ειδικότερα, 6 κλάδοι κινούνται εμφατικά ανοδικά, με διψήφια μάλιστα ποσοστά, ενώ 4 υποχωρούν. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του μήνα ήταν το ελαιόλαδο (+70,1%), δικαιώνοντας όσους τήρησαν στάση αναμονής και πολιτική συγκρατημένων πωλήσεων τους προηγούμενους μήνες, ενώ ακολούθησαν οι πρώτες ύλες (+27,4%) και τα τρόφιμα (κυρίως φρουτολαχανικά), με αύξηση +19,8%. Αντίθετα, περιορίστηκαν σημαντικά τα κέρδη που κατέγραφε ο κλάδος των μηχανημάτων, μετά την ηχηρή πτώση κατά 22%, την ώρα που οι υπόλοιποι πτωτικοί κλάδοι (χημικά, βιομηχανικά και διάφορα βιομηχανικά) εμφανίζουν σημαντικά μικρότερες απώλειες.

Σε επίπεδο 10μήνου του έτους, η αναλογία "ανοδικών"/ "πτωτικών" αναδεικνύει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη καταγράφονται χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Πιο αναλυτικά, 6 κλάδοι υποχωρούν, ενώ 4 καταγράφουν υψηλότερη αξία εξαγωγών, συγκρινόμενοι με το 10μηνο της περυσινής χρονιάς.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, αν φέτος απλά "ισοφαριστούν" οι επιδόσεις του τελευταίου διμήνου του 2015, θα καταγραφεί νέο ιστορικό εξωστρέφειας (πλην πετρελαιοειδών) στα επίπεδα άνω των 18,5 δις ευρώ περίπου (από 18,3 δις το 2015).

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel