Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Οι προσωπικότητες της Ευρώπης έσωσαν το πρόγραμμα Erasmus
Οι προσωπικότητες της Ευρώπης έσωσαν το πρόγραμμα Erasmus
25.05.2013 | 15:19

Οι προσωπικότητες της Ευρώπης έσωσαν το πρόγραμμα Erasmus

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Καλά Νέα

Διάσημοι Ευρωπαίοι, από νομπελίστες μέχρι ολυμπιονίκες, έδωσαν μάχη για να σώσουν το πρόγραμμα Erasmus και μετά τις πιέσεις που άσκησαν βρέθηκαν τελικά οι πόροι για να συνεχιστεί μία από τις πιο επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορά τη διά βίου μάθηση και την κινητικότητα των φοιτητών.Το Erasmus, από το όνομα του Ερασμου, του ολλανδού φιλόσοφου της Αναγέννησης, μέχρι σήμερα έχει δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα από τρία εκατομμύρια φοιτητές από όλες τις χώρες τις ΕΕ να σπουδάσουν, από τρεις έως εννέα μήνες σε ένα άλλο κράτος-μέλος και να έρθουν έτσι σε επαφή με τη γλώσσα και την κουλτούρα του.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1987 με λίγους φοιτητές, εξελίχθηκε με τα χρόνια στο, αδιαμφισβήτητα, πιο αποτελεσματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Μόνο κατά τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έστειλε 270.000 νεαρούς ευρωπαίους να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια άλλων χωρών. 

Λόγω της λιτότητας και των περικοπών ωστόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος περιορίστηκε σημαντικά, τόσο που ο προϋπολογισμός του για το 2012 παρουσίαζε έλλειμμα 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Υστερα από πιέσεις που άσκησαν τόσο οι φοιτητές όσο και προσωπικότητες με ιδιαίτερη αίγλη, όπως ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και η ιταλίδα ολυμπιονίκης Ελίζα Ντι Φραντσίσκα, βρέθηκε χρηματοδότηση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2014-20 θα δοθούν για την εκπαίδευση και περίπου 1,5 δισεκ. από αυτά τα χρήματα αφορούν το Erasmus.

Ο Χανς Αλ, καθηγητής στο Mittuniversitetet της Σουηδίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία, χαρακτήρισε «σοφή πρόταση» το σχέδιο της Επιτροπής. «Από πολιτικής και ανθρωπιστικής πλευράς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας να γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς τρόπους σκέψης σε καθημερινή βάση», επισήμανε.

Τα τελευταία χρόνια το Erasmus έχει επίσης αναδειχθεί και σε αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σύγκριση με τους συνομηλίκούς τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά.

Πηγή: tovima.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018