Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Αλματώδης αύξηση, 18,4%, τουριστών | Ήρθαν 222.000 περισσότεροι τουρίστες στη χώρα τον Μάιο
afoi poriazi
Αλματώδης αύξηση, 18,4%, τουριστών | Ήρθαν 222.000 περισσότεροι τουρίστες στη χώρα τον Μάιο
09.06.2013 | 08:27

Αλματώδης αύξηση, 18,4%, τουριστών | Ήρθαν 222.000 περισσότεροι τουρίστες στη χώρα τον Μάιο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 18,4% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για τον Μάιο, αποτυπώνοντας τη δυναμική που έχει τη φετινή σεζόν ο ελληνικός προορισμός.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και παρουσιάζει η "Καθημερινή", οι αφίξεις στο πεντάμηνο κινήθηκαν, επίσης, σε θετικό έδαφος παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στάθη Κουσούνη, οι αφίξεις τον Μάιο ήταν κατά 222.613 περισσότερες και έφθασαν σε 1,43 εκατ. Βάσει των στοιχείων τον προηγούμενο μήνα τα 16 από τα 17 αεροδρόμια με διεθνείς αφίξεις εμφάνισαν αύξηση της εισερχόμενης κίνησης. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 10% των αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος». Και αυτό γιατί είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011 που παρατηρείται σε μηνιαία βάση ανοδική μεταβολή στον αριθμό των τουριστικών αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 117,5% για τον μήνα εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ το μοναδικό που εμφανίζει μείωση είναι το αεροδρόμιο της Σάμου. Στο πεντάμηνο οι αφίξεις έφθασαν σε 2,44 εκατ. Αύξηση σημειώθηκε στα 14 από τα 17 αεροδρόμια. Η μεγαλύτερη σε ποσοστό 125,8% σημειώθηκε στη Μύκονο ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Σάμου και του Αραξου. Eξάλλου, οι o-line ξενοδοχειακές τιμές σε ελληνικούς προορισμούς για τον Ιούνιο παρουσιάζουν πτώση έως 49% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τrivago.

Το σχέδιο νόμου

Μία νέα κατηγορία καταλύματος με δυνατότητα μετατροπής και μετασκευής πεπαλαιωμένων και απαξιωμένων τουριστικών μονάδων σε Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων που θα πληρούν όλες τις απαιτήσεις και προδιαγραφές με στόχο την αναζωογόνηση των επιβαρυμένων πόλεων όπως το κέντρο της Αθήνας εισάγει Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού.

Το Σχέδιο που επιδιώκει την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, Επιχειρηματικοί Ομιλοι που βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων πολλών εκατ. ευρώ ή εξετάζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στον ελληνικό προορισμό αναμένουν την ψήφιση του Νόμου προκειμένου να προσαρμόσουν τα Επιχειρηματικά τους Σχέδια στα νέα δεδομένα.

Σύνθετα καταλύματα

Το Σχέδιο που έχει, ήδη, περάσει από το στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης εισάγει την έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων ως χώρου υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας και συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Ειδικότερα, προβλέπει την απλοποίηση των προϋποθέσεων μετατροπής του υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, παρέχει κίνητρα για σύνθετο κατάλυμα με γκολφ και προβλέπει δυνατότητα χρονομεριστικής μίσθωσης σε σύνθετο κατάλυμα. Επίσης, εισάγει την κατηγορία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας δηλαδή, μονάδων 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίων πόλεων και οικισμών με δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τμημάτων τους σε τρίτους.

Παράλληλα, προωθεί ρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοσθεί προς το θεσμικό πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών λιμένων και επιτρέπει την λειτουργία τις Κυριακές των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης τους.

Τουριστικά λεωφορεία

Απελευθερώνει την πρόσβαση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας για την κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου. Παρέχει τη δυνατότητα ενοικίασης οχημάτων 9 θέσεων τύπου μίνι μπας με οδηγό και ενισχύει τη προστασία κατόχων και δυνητικών αγοραστών χρονομεριδίων.

Επίσης, προβλέπει ειδικότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την υποχρέωση για υλοποίηση έργων υποδομών ενός τουριστικού χωριού προ της μεταβίβασης δικαιωμάτων επί της εκτάσεώς του. Εξάλλου, παρέχει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές που δυσκολεύονται να επενδύσουν σε εργασίες αναβάθμισης των υποδομών τους ώστε να πληρούν τα κριτήρια απόκτησης σήματος λειτουργίας να κατατάσσονται στην κατηγορία των 2 κλειδιών.

Υπηρεσία μιας Στάσης για μεγάλες επενδύσεις

Το Σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο υπουργείο Τουρισμού. Η Υπηρεσία θα λειτουργεί ως γραφείο μιας Στάσης στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Σε χώρες όπου δεν υπάρχει γραφείο εξωτερικού του ΕΟΤ αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την προσέλκυση τουριστών δημιουργούνται στις πρεσβείες θέσεις τουριστικών εντεταλμένων.

Επίσης, δημιουργείται Παρατηρητήριο Τουρισμού, ειδική συντονιστική επιτροπή υπό την υπουργό Τουρισμού με συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου και Γ. Γ. άλλων συναρμόδιων υπουργείων με σκοπό τον συντονισμό των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων στον τομέα του τουρισμού και επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018