Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Καλά Νέα>>Μαρία Σπυράκη: «Ο ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές, σημαντικό βήμα για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων»
Μαρία Σπυράκη: «Ο ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές, σημαντικό βήμα για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων»
05.10.2022 | 19:27

Μαρία Σπυράκη: «Ο ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές, σημαντικό βήμα για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Καλά Νέα

Ένα σημαντικό βήμα για την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων αποτελεί, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κοινό φορτιστή λειτουργίας σε όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές από το 2024.

Με συντριπτική πλειοψηφία 602 ψήφων υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για έναν ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Από το φθινόπωρο του 2024, όλοι οι Ευρωπαίοι θα χρειάζονται μόνο έναν φορτιστή USB τύπου-C για να φορτίζουν όλες τις μικρές συσκευές. Το 2026, ο ίδιος φορτιστής θα γίνει κανόνας και για τους φορητούς υπολογιστές.

H κ. Σπυράκη μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε την απόφαση για ενιαίο φορτιστή μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας, ωστόσο,  ότι για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο κανονισμός για τα βιώσιμα προϊόντα, όπως τόνισε η κ. Σπυράκη, η οποία είναι η αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής ΙTRE, δημιουργεί το πεδίο για την παραγωγή και την πώληση, κυρίως βιώσιμων προϊόντων, που θα επισκευάζονται, θα επαναχρησιμοποιούνται και θα ανακυκλώνονται.

Η ενθάρρυνση των καταναλωτών να κάνουν βιώσιμες επιλογές και να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι θέμα μεγάλης σημασία για την ΕΕ, καθώς οι φορτιστές που δεν χρησιμοποιούνται ή καταλήγουν στα σκουπίδια αντιστοιχούν σε περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με την απόφαση για τον ενιαίο φορτιστή αντιμετωπίζουμε και τους 11.000 τόνους των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που παράγουν οι διαφορετικοί φορτιστές. Το μέλλον είναι βιώσιμο, αρκεί να μη χρειαστούμε άλλα 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί», κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Σπυράκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει ως εξής:

«Eυχαριστώ, κυρία πρόεδρε,

Αντιπρόεδρε Βεστάγκερ,

Στην πολιτική η πρόοδος μπορεί να αντικατοπτρίζεται σε κρίσιμες αλλαγές στη ζωή των πολιτών μας. Και σήμερα η καθιέρωση του ενιαίου φορτιστή για το κινητό, τους υπολογιστές, τις μηχανές παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών της Αpple από το 2024, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων ως κανόνα και όχι ως ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις.

Χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία για να έχουμε τη σημερινή σημαντική επιτυχία. Καταλαβαίνετε όμως όλοι εδώ στην αίθουσα και σίγουρα οι καταναλωτές που μας βλέπουν, οι πολίτες που μας βλέπουν, ότι πλέον δεν έχουμε καιρό, ούτε με όρους περιβαλλοντικούς ούτε με όρους οικονομικούς.

Ο κανονισμός για τα βιώσιμα προϊόντα, του οποίου έχω την τιμή να εισηγούμαι εκ μέρους της Επιτροπής ΙTRE, δημιουργεί το πεδίο για την παραγωγή και την πώληση, κυρίως βιώσιμων προϊόντων, που θα επισκευάζονται, θα επαναχρησιμοποιούνται και θα ανακυκλώνονται.

Με τη σημερινή απόφαση για τον ενιαίο φορτιστή αντιμετωπίζουμε και τους 11.000  τόνους των ηλεκτρονικών απορριμμάτων που παράγουν οι διαφορετικοί φορτιστές.

Το μέλλον είναι βιώσιμο, αρκεί να μη χρειαστούμε άλλα 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί.

Σας ευχαριστώ πολύ».  

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018