Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>«Οι μικροί φαρισαίοι» ανοίγουν σήμερα την αυλαία | Πρεμιέρα για την 26η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων στη Λήμνο
«Οι μικροί φαρισαίοι» ανοίγουν σήμερα την αυλαία | Πρεμιέρα για την 26η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων στη Λήμνο
15.10.2014 | 09:55

«Οι μικροί φαρισαίοι» ανοίγουν σήμερα την αυλαία | Πρεμιέρα για την 26η συνάντηση ερασιτεχνικών θιάσων στη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Με τη θεατρική παράσταση «Οι μικροί φαρισαίου» του Δημήτρη Ψαθά, ανοίγει σήμερα η αυλαία της 26ης συνάντησης ερασιτεχνικών θιάσων Αιγαίου που για τρίτη φορά φιλοξενείτε στη Λήμνο.

«Οι Μικροί Φαρισαίοι» ανέβηκαν για πρώτη φορά το 1954 στο Θέατρο Σαμαρτζή και συμπλήρωσαν 200 παραστάσεις. Πρωταγωνιστές ήταν ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Αννα Συνοδινού, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Νίτσα Τσαγανέα, η Αγγέλικα Καπελαρή, ο Γιάννης Αργύρης, η Κική Ρέππα, ένα ολόκληρο επιτελείο σπουδαίων ηθοποιών που διέθετε ο θίασος. 

Οι κριτικοί τότε είχαν γράψει για την παράσταση:

Η θεατρική δομή του έργου είναι τέλεια. Τα κωμικά περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο, με έξυπνους διαλόγους, που δεν αφήνουν το θεατή να πλήξει ούτε στιγμή. Η ιστορία πλέκεται γύρω από τον πρωταγωνιστή, που διαχειρίζεται χρήματα της εκκλησίας διά ίδιον όφελος.

Ηθικολόγος στο έπακρο, δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να απατά τη γυναίκα του με μια ωραία κυρία από το φιλόπτωχο ταμείο, να της κάνει πανάκριβα δώρα, ενώ ο σύζυγός της υποκρίνεται κι αυτός, κάνοντας ότι αγνοεί την πραγματικότητα.

Στο σύνολο των χαρακτήρων και των καταστάσεων, προστίθεται και ο Αριστείδης ο ατυχής, ένας αφελής νεαρός, που, με τις απανωτές γκάφες του, μπερδεύει τα πράγματα με ξεκαρδιστικό τρόπο. Αλλά ο Δημήτρης Ψαθάς δεν ενδιαφέρεται μόνο να κάνει το θεατή να γελάσει.

Θέλει να τον προβληματίσει και, σχεδόν, όπως πάντα, στα έργα του βρισκόμαστε και σήμερα ενώπιον μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού.

Μετά από λίγα χρόνια το θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Ψαθά διασκευάστηκε από τους Νάσο Οικονομόπουλο και Μάριο Νούσια και το 1959 γυρίστηκε η ταινία με τίτλο «Να πεθερός, να μάλαμα». 

Σύνοψη της υπόθεσης:

Ένας δικηγόρος, ο Αριστείδης, ερωτεύεται μια κοπέλα και αποφασίζει να τη ζητήσει σε γάμο από τον πατέρα της. Ακολουθεί ένας καβγάς σε μια γκαρσονιέρα όπου ο πεθερός συναντά την ερωμένη του και σύζυγο  ενός φίλου του. Στο σπίτι της κοπέλας, ο Αριστείδης –που δεν γνωρίζει εξ όψεως τον πεθερό του – αφηγείται τα γεγονότα της γκαρσονιέρας και η πεθερά  του καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τον άντρα της. Ο τελευταίος θα προσπαθήσει να βγάλει τρελό τον Αριστείδη και να τον διώξει, τελικά όμως –για λόγους προσωπικού συμφέροντος– θα δεχτεί να του δώσει την κόρη του.

Είδος: Κωμωδία Παραγωγής: 1959 – Ελληνικός Κινηματογραφικός οργανισμός

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 1 Ιανουαρίου 1960 Εισιτήρια: 11.230 στην 1η προβολή 
Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς (Μικροί Φαρισαίοι) Διασκευή σεναρίου: Νάσος Οικονομόπουλος, Μάριος Νούσιας Σκηνοθεσία: Μάριος Νούσιας Μουσική Σύνθεση: Μίμης Πλέσσας

Πολύ γέλιο, πολύ σάτιρα αλλά και επικαιρότητα….
Διαχρονικό έργο που μιλά για την υποκρισία των ανθρώπων. Σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες κρύβουν τις άνομες πράξεις τους πίσω από δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή ακόμα και πίσω από τις τακτικές εξομολογήσεις στον πνευματικό τους. Εξήντα χρόνια μετά, το θεατρικό κείμενο «Οι Μικροί Φαρισαίοι» του Δημήτρη Ψαθά , παρουσιάζεται σήμερα στο Κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στις 9 το βράδυ, από τη  Θεατρική Σκηνή των «Παραλόγων» που μας ήρθαν από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Οι «Παράλογοι» δημιουργήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια με σκοπό να δώσουν ζωή στην Αγία Παρασκευή, πράγμα που έκαναν ανεβάζοντας κατά καιρούς Ψαθά, Μουρσελά, Κυριακίδη, Ντάριο Φο.

Με μόνιμους κατοίκους από την Αγία Παρασκευή και την Καλλονή, αντίξοες συνθήκες, αλλά με ομαδική δουλειά, όπως επισημαίνουν, συνεχίζουν.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

pantelaroudis

stenos pccom

greek radios

 

 

youtube channel