Με αυτό το δεδομένο, οι φαρμακοποιοί του Νομού μας είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σχεδόν καθημερινά σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν από αλλού διαθέσιμα εμβόλια και φάρμακα του συγκεκριμένου προμηθευτή προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών για τους εμβολιασμούς αλλά και ασθενών.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο για τα φαρμακεία μιας ακριτικής περιοχής, καθώς δεν υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αποθήκες στις οποίες να μπορούν να απευθύνονται εναλλακτικά οι φαρμακοποιοί όπως συμβαίνει στην Αθήνα και το μόνο εργαλείο αναζήτησης είναι το τηλέφωνο παρότι η απόσταση αποτελεί ένα σημαντικό μειονέκτημα.
Ζητούν παρέμβαση Εισαγγελέα
Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (με αφορμή την καμπάνια του Συλλόγου του κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών), κατήγγειλε τη φαρμακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline η οποία δεν καλύπτει τη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη της Λέσβου (προφανώς αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα), με τον απαιτούμενο αριθμό των εμβολίων και των σκευασμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες ζήτησης στη Λέσβο.
«Πρόκειται για απαράδεκτη τακτική για την οποία πρέπει να επέμβει ο Εισαγγελέας, καθώς σε ένα νησί με 86.000 κατοίκους μένουν ακάλυπτοι ασθενείς και παιδιά από εμβόλια με ότι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω κινδύνους» είπε στα "Νέα της Λέσβου" ο κ. Βαλτάς.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποίο φαίνεται η πλήρης αδυναμία της εταιρείας να καλύψει τη Συνεταιριστική Φαρμακοποθήκη ακόμα και με έναν μικρό αριθμό για τις στοιχειώδεις ανάγκες. Ενδεικτικό είναι ότι για συγκεκριμένο σκεύασμα που για να καλύπτονται απρόσκοπτα οι ανάγκες στη Λέσβο απαιτούνται εβδομαδιαίως 45 τεμάχια, η εταιρεία στέλνει μόλις 3! Στην περίπτωση του εμβολίου για την ηπατίτιδα, οι ανάγκες στη Λέσβο είναι για 20 τεμάχια την εβδομάδα και η εταιρεία... έστειλε 1!
Για άλλο σκεύασμα που καλύπτει τα προβλήματα του αναπνευστικού, το νησί μας χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών 120 τεμάχια και η εταιρεία αποστείλει μόλις 1 την εβδομάδα!
Σκεύασμα σε σπρέι που χρησιμοποιείται για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού στα μικρά παιδιά κι ενώ οι ανάγκες για τη Λέσβο την εβδομάδα είναι για 150 τεμάχια, η εταιρία τροφοδοτεί με μόλις 27!
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου ανέφερε και άλλα σκευάσματα με στοιχεία και αριθμούς ως προς το έλλειμμα που υπάρχει στην τροφοδοσία του νησιού μας, ωστόσο τα παραπάνω που ήδη σημειώσαμε είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς το τι συμβαίνει.
Το Κράτος...σε ποιο Κράτος βρίσκεται;
Και αυτό που συμβαίνει είναι η προφανής αδυναμία της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας να ανταποκριθεί στην τροφοδοσία των φαρμακείων, η ίδια ωστόσο δεν δηλώνει αδυναμία στο Υπουργείο Υγείας ώστε να ληφθούν μέτρα από την Αθήνα με αναζήτηση άλλων προμηθευτών. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Υγείας και κυρίως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, παρότι έχουν καταγγελίες στη διάθεση τους δεν προχωρούν στη λήψη μέτρων κατά της εταιρείας η οποία παραβαίνει τις διατάξεις που καθορίζουν τις υποχρεώσεις της.
Αυτό που ειπώθηκε για άλλη μια φορά κατά τη συνέντευξη Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου που δόθηκε από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο παρουσία του προέδρου Παναγιώτη Προβέντζα είναι ότι κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες επιλέγουν να διαθέτουν τα φάρμακα που προορίζουν για τη χώρα μας σε άλλες χώρες του εξωτερικού, καθώς στο εξωτερικό οι κοστολογήσεις αυτών των φαρμάκων είναι σε ιδιαίτερα βελτιωμένες τιμές σε σχέση με τις τιμές που διατίθενται στα ελληνικά φαρμακεία, καθώς εδώ το κράτος έχει βάλει χαμηλότερα του πήχη λόγω της οικονομικής κρίσης και των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκει κανείς σε φαρμακεία του εξωτερικού σκευάσματα που έχουν ενδείξεις στην ελληνική γλώσσα δηλαδή είναι προφανές ότι προορίζονταν για τα φαρμακεία της χώρας μας αλλά κατέληξαν στα ράφια των φαρμακείων άλλων χωρών, καθώς πουλήθηκαν σε υψηλότερες τιμές. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες εταιρείες έχουν αποσύρει συγκεκριμένα σκευάσματα εδώ και χρόνια από τη χώρα μας και τα στέλνουν σε άλλες χώρες αυτό όμως έχει δηλωθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων εν αντιθέσει με τη φαρμακευτική εταιρεία που κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος η οποία υποτίθεται πως καλύπτει τα φαρμακεία αλλά επί της ουσίας δεν τα καλύπτει!
Εντύπωση πάντως προκαλεί η αδράνεια των μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας την ώρα που γίνεται αγώνας σε περιοχές όπως ο Νομός Λέσβου για να εξασφαλιστούν απαραίτητα εμβόλια για μικρά παιδιά αλλά και εμβόλια για νοσήματα όπως η ηπατίτιδα που είναι, εκτός όλων των άλλων, αναγκαία και για το υγειονομικό προσωπικό και στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν καθημερινά σε επαφή με μετανάστες.
Ο Παναγιώτης Παπαδέλλης
Τα "Νέα της Λέσβου" ζήτησαν την άποψη και του προέδρου της Συνεταιριστικής Φαρμακοποθήκης, Παναγιώτη Παπαδέλλη ο οποίος επισήμανε πως οι ελλείψεις είναι σοβαρές και σε σκευάσματα που δεν υπάρχουν αντίστοιχα άλλων εταιρειών για να καλυφθούν τα παιδιά και οι ασθένειες με συνέπεια να ακυρώνονται εμβολιασμοί εν αναμονή νέων παραλαβών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδέλλη, η Glaxo διαβεβαιώνει πώς θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Λέσβου από τον Ιανουάριο του νέου έτους. Θα γίνει όμως αυτό ή πρόκειται για δικαιολογία στη λογική κατευνασμού των φαρμακοποιών;
Λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών κατά τη συνέντευξη Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου την Παρασκευή, τα "Νέα της Λέσβου" επικοινώνησαν με τη φαρμακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline Ελλάδας ζητώντας την άποψη της. Ωστόσο το αρμόδιο στέλεχος επιφυλάχθηκε να δώσει απάντηση αφού προηγουμένως ενημερωθεί η διοίκηση.
Πάντως η δικαιολογία που αναφέρει η Glaxo Smith Kline στη Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη για την εμφανή αδυναμία της να καλύψει την περιοχή μας με απαραίτητα σκευάσματα είναι πως αυτό οφείλεται σε ελλιπή τροφοδοσία της στη χώρα μας από το εξωτερικό καθώς η Glaxo είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές πολυεθνικές.
Πηγή: Τα Νέα της Λέσβου