Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πρόκειται για αποσπασμένους καθηγητές και συγκεκριμένα κάνει λόγο, για 17 καθηγητές φυσικής αγωγής που έχουν διοριστεί στο ακριτικό νησί, αλλά βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις.
Συνολικά στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο είναι διορισμένοι 29 καθηγητές , εκ των οποίων μόνο οι 11 διδάσκουν, ενώ το αξιοπερίεργο είναι ότι στο εν λόγω Γυμνάσιο φοιτούν μόλις 8 μαθητές, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Και ενώ εντοπίζει το ζήτημα, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον Αθηναϊκό Τύπο, χωρίς πάντως να υπάρξει μέχρι σήμερα, καμία πρακτική αντίδραση προς την αποκατάσταση της στρέβλωσης από την πλευρά του Υπουργείου, η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί, ότι την ευθύνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση, φέρουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες εξάλλου, έχουν την ευθύνη και την αρμοδιότητα να νομοθετούν.
Η απάντηση της ΕΛΜΕ Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου, που απευθύνεται στην εφημερίδα και κοινοποιείται και προς άλλα ΜΜΕ, έχει ως εξής:
"Κύριοι,
διαβάσαμε στη σημερινή σας εφημερίδα, και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο αυτής, το άρθρο για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στο Γυμνάσιο Αγίου Ευστρατίου. Μιλάτε για «μαξιμαλιστικά αιτήματα της ΟΛΜΕ για διορισμούς» και για εκμετάλλευση της κατάστασης αυτής από μέρους των εκπαιδευτικών.
Ξεχάσατε όμως, να αναφέρετε σε ποιον ανήκει πραγματικά η ευθύνη…
Ξεχάσατε ότι δε διορίζουν οι εκπαιδευτικοί αλλά το Υπουργείο Παιδείας…
Ξεχάσατε ότι την κατάσταση αυτή πρώτοι την κατήγγειλαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του νησιού και η ΕΛΜΕ Λήμνου…
Για την ακρίβεια η ΕΛΜΕ Λήμνου από τις αρχές του 2007 έστελνε αιτήματα προς το Υπουργείο για να σταματήσει το καθαρά κομματικό αυτό νταραβέρι, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 2007 οι καθηγητές του νησιού παρέδωσαν σχετικό υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, σε επίσκεψή του στον Άγιο Ευστράτιο (το οποίο δημοσιεύτηκε την ίδια ημερομηνία στην εφημερίδα «Έθνος»).
Οι διαμαρτυρίες μας ήταν συνεχείς, ενώ το Υπουργείο τηρούσε σιγήν ιχθύος για καιρό. Η καθυστερημένη απάντηση που λάβαμε από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Παιδείας ήταν η εξής: «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.2 του ν. 2986/2006 (ΦΕΚ 24Α΄) και το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141Α΄) προβλέπεται να αποσπώνται εκπαιδευτικοί σε Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης, σε Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμούς και να λαμβάνουν μονάδες συνθηκών διαβίωσης της οργανικής τους θέσης».
Εκτός από το σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Αγίου Ευστρατίου και την ΕΛΜΕ Λήμνου την τακτική αυτή του υπουργείου καταδίκαζε και το (καταργηθέν πλέον) Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου (είχε αποσταλεί έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον κ. προϊστάμενο στον κ. Διευθυντή Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου). Το Υπουργείο όμως, συνέχιζε για ψηφοθηρικούς λόγους την ίδια απαράδεκτη τακτική, επικαλούμενο το νόμο, χωρίς καμία πρόθεση να τον αλλάξει. Η απάντηση της τότε ΕΛΜΕ Λήμνου ήταν η εξής:
«…Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η αδικία εις βάρος των συναδέλφων που υπηρετούν στον Άγιο Ευστράτιο και σε παρόμοια δυσπρόσιτα νησιά; Μέχρι πότε θα υπάρχουν «καθηγητές-φαντάσματα» με τις μονάδες για δυσμενείς συνθήκες εξασφαλισμένες, παρόλο που ποτέ δεν εργάστηκαν στο νησί; Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο ένας αποσπασμένος εκπαιδευτικός σε Διεύθυνση, Γραφείο Εκπαίδευσης, Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή οργανισμό δικαιούται τις ίδιες μονάδες για δυσμενείς συνθήκες με εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε δυσμενείς συνθήκες στον Άγιο Ευστράτιο ή άλλα δυσπρόσιτα νησιά, τη στιγμή μάλιστα που ένας εκπαιδευτικός που ανήκει οργανικά στον Άγιο Ευστράτιο και είναι αποσπασμένος σε σχολείο δε τις δικαιούται; Θεωρούμε ότι το άρθρο 14 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 Α΄) που καθορίζει τα παραπάνω είναι άδικο.
Ζητούμε λοιπόν ως Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου να αρθεί αυτό το καθεστώς μοριοδότησης των αποσπασμένων συναδέλφων σε Κ.Υ, Δ/νσεις, Γραφεία, Ο.Ε.Ε.Κ, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο νόμο. Ζητούμε όλοι οι αποσπασμένοι να παίρνουν τα μόρια του πλησιέστερου σχολείου του φορέα απόσπασης. Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν πάγια θέση και της ΟΛΜΕ.
Από το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε Λήμνου».
Στις 21 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Παιδείας Κος Στυλιανίδης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα και δήλωσε:
«Πρόθεσή μας, ισχυρή μας βούληση είναι να περιορίσουμε με αυστηρότητα τις αποσπάσεις, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ίδιων των μαθητών, γιατί αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο, το προστατευόμενο αγαθό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.» Φυσικά, τίποτα δεν άλλαξε…
Σας ρωτάμε λοιπόν κύριοι: Από πού προκύπτουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των κακών συνδικαλιστών που περιγράφετε, αφού τόσο η τοπική ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ απαιτούσαν την αλλαγή της απαράδεκτης και ρουσφετολογικής τακτικής του Υπουργείου; (Τα παραπάνω έγγραφα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας)
Θεωρούμε ότι η απροκάλυπτα σκόπιμη παραπληροφόρηση των αναγνωστών σας και κατασυκοφάντηση των συναδέλφων και των συνδικάτων μας, που επιχειρήθηκε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας σας, έχει μοναδικό σκοπό να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση της Παιδείας την έχουν οι εκπαιδευτικοί και όχι τα Υπουργεία που αποφασίζουν και διατάζουν τόσα χρόνια! Την πολιτική, κύριοι, την ασκούν οι πολιτικοί και την νομοθέτηση επίσης. Οι εκπαιδευτικοί όλα αυτά τα χρόνια πάλευαν για να ένα αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το Υπουργείο κώφευε…
Και έρχεται σήμερα το Υπουργείο-θύτης να μας παρουσιάσει, με την φιλότιμη βοήθεια σας, ως θύτες τους «κακούς» εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πρέπει να απολυθούν!
ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί στη χώρα διορίστηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια και συστήματα (Επετηρίδα-ΑΣΕΠ-Προϋπηρεσία).
ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός δεν βρέθηκε στο δημόσιο με ρουσφέτι, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να πείσετε για το αντίθετο.
ΚΑΝΕΝΑΣ εκπαιδευτικός δεν περισσεύει κι αυτό αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι τη σχολική χρονιά που πέρασε τα κενά ανά την Ελλάδα ήταν περίπου 2000. Πως λοιπόν ξαφνικά είμαστε πολλοί, όταν μέχρι πριν λίγο δε φτάναμε;
Ελπίζουμε τουλάχιστον να δημοσιεύσετε την επιστολή μας για να επιτρέψετε στους αναγνώστες σας να ακούσουν και την άλλη άποψη".
























