Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος: Ο χάρτης της δημόσιας εξυπηρέτησης | Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία στην πρώτη εθνική αξιολόγηση

the roots web banners 06

Λήμνος: Ο χάρτης της δημόσιας εξυπηρέτησης | Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία στην πρώτη εθνική αξιολόγηση
08.06.2025 | 08:21

Λήμνος: Ο χάρτης της δημόσιας εξυπηρέτησης | Τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία στην πρώτη εθνική αξιολόγηση

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Με θετικά και αρνητικά πρόσημα καταγράφεται η εικόνα της Λήμνου στην πρώτη εθνική αξιολόγηση δημοτικών και περιφερειακών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2025.

Το νησί καταφέρνει να ξεχωρίσει σε κρίσιμους τομείς, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται συγκεκριμένα πεδία στα οποία υστερεί και τα οποία απαιτούν βελτίωση και στοχευμένο σχεδιασμό.

Πάνω από τον εθνικό μέσο όρο στην αξιολόγηση του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας

Στην ομάδα των Περιφερειακών Ενοτήτων με την υψηλότερη βαθμολογία πανελλαδικά για το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών συγκαταλέγεται η Λήμνος, με βαθμολογία 4,7.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί τη Λήμνο στη 2η θέση πανελλαδικά, πίσω μόνο από τη Λέσβο (4,9), επιβεβαιώνοντας τη θετική εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον συγκεκριμένο τομέα. Την ίδια στιγμή, περιοχές όπως η Κέρκυρα (2,2) και τα Χανιά (2,8) καταγράφουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες πανελλαδικά.

16η η Λήμνος στην κατάταξη για το δημοτικό οδικό δίκτυο 

Σε καλή θέση αλλά όχι στις πρώτες, τοποθετείται ο Δήμος Λήμνου στην πανελλαδική κατάταξη σε ό,τι αφορά την ποιότητα του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητά του.

Με βαθμολογία 5,2, η Λήμνος καταλαμβάνει τη θέση 16 κάτω από τη Δυτική Λεσβο, αλλά πάνω από τη Μυτιλήνη, γεγονός που την κατατάσσει μέσα στην πρώτη 20άδα της κατάταξης.

40η θέση για τις υπηρεσίες καθαριότητας 

Ο Δήμος Λήμνου συγκέντρωσε βαθμολογία 5,0, καταλαμβάνοντας τη 40ή θέση ανάμεσα σε 184 δήμους της χώρας. Η επίδοση αυτή τον τοποθετεί ξεκάθαρα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στο 4,6, με την Καστοριά η οποία είναι πρώτη να κινείται στο 6,5

Η καθαριότητα, ως άμεσος δείκτης ποιότητας ζωής και δημόσιας υγιεινής, αποτελεί έναν τομέα που επηρεάζει οριζόντια όλες τις ηλικιακές ομάδες, κατοίκους και επισκέπτες. Η θέση της Λήμνου στην κατάταξη αποτυπώνει μια συνεπή προσπάθεια, με περιθώρια περαιτέρω αναβάθμισης.

Στην 91η για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό 

Στην 91η θέση κατατάσσεται ο Δήμος Λήμνου στην αξιολόγηση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού.

Με βαθμολογία 5,0, η Λήμνος ισοβαθμεί με αρκετους άλλους δήμους και κινείται ακριβώς στο ύψος του πανελλαδικού μέσου όρου, που κυμαίνεται επίσης γύρω στο 5,0, σύμφωνα με την κατάταξη.

12η για τις κοινωνικές υπηρεσίες

Αξιοσημείωτη επίδοση καταγράφει ο Δήμος Λήμνου στην αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών, με βαθμολογία 5,9 και 12η θέση ανάμεσα σε 184 δήμους της χώρας.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί τη Λήμνο ανάμεσα στους δήμους με την υψηλότερη βαθμολογίαπανελλαδικά στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, στήριξης ευάλωτων ομάδων, βοήθειας στο σπίτι και δημοτικών προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Στην 107η θέση πανελλαδικά στους χώρους πρασίνου

Πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες θεματικές ενότητες τοποθετείται ο Δήμος Λήμνου στην αξιολόγηση των χώρων πρασίνου και των πάρκων, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 3,9 και καταλαμβάνοντας την 107η θέση μεταξύ 184 δήμων σε όλη την επικράτεια.

Η βαθμολογία αυτή είναι κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ο οποίος για την κατηγορία αυτή διαμορφώνεται γύρω στο 4,5 με 4,6, βάσει της κατανομής των τιμών στην εθνική κατάταξη. 

Η επίδοση της Λήμνου, παρότι δεν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταγράφει μια μέτρια εικόνα ως προς την εμπειρία που έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες από τη χρήση και την ποιότητα των δημόσιων χώρων πρασίνου στο νησί.

Η Λήμνος, με δεδομένο τον φυσικό της πλούτο και τη γεωγραφική της διάταξη, θα μπορούσε να προσφέρει υψηλότερης ποιότητας και πιο εκτεταμένους χώρους πρασίνου, τόσο σε κατοικημένες περιοχές όσο και σε πιο ήσυχες γωνιές του νησιού.
Η αξιολόγηση καταγράφει την ανάγκη για 
αναβάθμιση της παρουσίας του πράσινου στον αστικό ιστό, κάτι που θα ενίσχυε και τη συνολική αίσθηση ευζωίας.

Στο χαμηλό φάσμα της κατάταξης και οι παιδικές χαρές

Από τις χαμηλότερες επιδόσεις του Δήμου Λήμνου καταγράφονται στην κατηγορία «παιδικές χαρές», όπου η συνολική βαθμολογία διαμορφώνεται στο 3,7, κατατάσσοντας το νησί στην 131η θέση ανάμεσα σε 184 δήμους σε όλη τη χώρα.

Η επίδοση αυτή είναι σαφώς κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 4,5 -4,6 για την εν λόγω κατηγορία, και δείχνει ότι οι δημότες εκφράζουν περιορισμένη ικανοποίηση από την κατάσταση, τη συντήρηση ή την επάρκεια των παιδικών χαρών.

Η κατάταξη αυτή αποτελεί καμπανάκι για δράσεις, καθώς οι παιδικές χαρές σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής οικογενειών με μικρά παιδιά και τη γενικότερη εικόνα της καθημερινότητας.

Στην 77η θέση πανελλαδικά κατατάσσεται ο Δήμος Λήμνου στην κατηγορία «Χώροι Στάθμευσης».

Η Λήμνος συγκεντρώνει βαθμολογία 3,3 σε σύνολο 10 μονάδων.

Πρώτος στην κατάταξη αναδεικνύεται ο Δήμος Τυρνάβου με 5,5, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη επίδοση στη συγκεκριμένη θεματική.

Η χαμηλή βαθμολογία αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες σε σχέση με τη στάθμευση στο νησί, θέμα που επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής αλλά και την τουριστική εμπειρία και γίνεται επίσης θέμα στα Μ.Μ.Ε του νησιού.

Στην 25η θέση οι Υπηρεσίες Δόμησης. Στο «κόκκινο» η Ρόδος

Στην 25η θέση πανελλαδικά κατατάσσεται ο Δήμος Λήμνου ως προς την αξιολόγηση των Υπηρεσιών Δόμησης (πολεοδομίες), με συνολική βαθμολογία 4,2.

Πρώτος στη σχετική κατάταξη εμφανίζεται ο Δήμος Κιλελέρ, με βαθμολογία 4,9. 

Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη επίδοση σημειώνει η Ρόδος, με μόλις 1,9 γεγονός αναμενόμενο μετά τις πρόσφατες καταγγελίες και αποκαλύψεις για τη λειτουργία της πολεοδομίας του νησιού.

Η Λήμνος φαίνεται να διατηρεί μια θετική εικόνα, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται στους δήμους με τις υψηλότερες αποδόσεις. Η βαθμολογία 4,2 δείχνει ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν προσπάθεια και ένα επαρκές επίπεδο εξυπηρέτησης, αφήνοντας όμως περιθώρια για βελτίωση.

Δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει η πολεοδομία σε θέματα αδειοδοτήσεων, επενδύσεων και εξυπηρέτησης πολιτών, η βελτίωση των δεικτών αξιολόγησης στον τομέα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. 

Στην 48 θέση πανελλαδικά για την κατάσταση των πεζοδρομίων

Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης καταγράφονται για τον Δήμο Λήμνου στον τομέα των πεζοδρομίων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής αξιολόγησης δημοτικών υπηρεσιών που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η Λήμνος κατατάσσεται στην 48η θέση πανελλαδικά, με βαθμολογία μόλις 3,5 στα 10.

Η αξιολόγηση αυτή προκύπτει από την αποτύπωση της εμπειρίας των πολιτών σε θέματα προσβασιμότητας, ασφάλειας και γενικής κατάστασης των πεζοδρομίων, και φανερώνει την εικόνα που συναντούν κάτοικοι και επισκέπτες στην καθημερινή τους μετακίνηση με τα πόδια.

Για λόγους σύγκρισης, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της χώρας με 4,5. Στον αντίποδα, τη χαμηλότερη επίδοση σημείωσε ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας με μόλις 1,9.

Η θέση της Λήμνου στην κατάταξη δείχνει ότι το νησί παραμένει πίσω σε βασικές υποδομές που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών, ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι και γονείς με καροτσάκια. 

Η αναβάθμιση των πεζοδρομίων δεν αποτελεί μόνο θέμα αισθητικής ή αστικής ευταξίας, αλλά ουσιαστικό πυλώνα αστικής προσβασιμότητας και κοινωνικής ισότητας. Ας το θυμάται ο Δήμος.

Χαμηλή η κατάταξη στις υποδομές για ΑμεΑ: 98η θέση με βαθμολογία 3,1

Αρνητική εικόνα καταγράφεται για τον Δήμο Λήμνου στην αξιολόγηση των υποδομών για άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Λήμνος κατατάσσεται στην 98η θέση πανελλαδικά, με συνολική βαθμολογία μόλις 3,1.

Η συγκεκριμένη θεματική κατηγορία αξιολογεί την προσβασιμότητα δημοτικών κτιρίων, κοινόχρηστων χώρων και δημοσίων υπηρεσιών για άτομα με κινητικές ή άλλες αναπηρίες, καθώς και τη λειτουργικότητα των υποστηρικτικών υποδομών που απευθύνονται σε αυτή την κοινωνική ομάδα.

Στον αντίποδα, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής, ο οποίος συγκεντρώνει 5,5 βαθμούς, επιβεβαιώνοντας τη μακρόχρονη δέσμευσή του στην προσβασιμότητα και την κοινωνική ένταξη.

Ψηλά στην εξυπηρέτηση πολιτών (ΚΕΠ). 19η πανελλαδικά μεταξύ 184 δήμων

Σε μια από τις σημαντικότερες θεματικές ενότητες της αξιολόγησης των δήμων, εκείνη που αφορά το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ο Δήμος Λήμνου καταγράφει καλή επίδοση, καταλαμβάνοντας την 19η θέση ανάμεσα σε 184 δήμους της χώρας.

Με βαθμολογία 6,9, η Λήμνος ξεπερνά όλους τους δήμους πλην του Δήμου Δυτικής Λέσβου (7,2), αφήνοντας πίσω της δήμους όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Ικαρία και η Χίος.

Στην κορυφή της πανελλαδικής κατάταξης βρίσκεται ο Δήμος Άργους Ορεστικού με 8,1, ωστόσο η Λήμνος διατηρεί μια θέση ανάμεσα στους 20 κορυφαίους δήμους της χώρας.

Στη 41η θέση πανελλαδικά ο Δήμος Λήμνου για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων

Ανάμεσα στους 184 δήμους της χώρας που αξιολογήθηκαν στην κατηγορία «Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων», ο Δήμος Λήμνου καταλαμβάνει την 41η θέση, συγκεντρώνοντας 3,7 μονάδες.

Η θέση αυτή τοποθετεί τη Λήμνο πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, δείχνοντας ότι στον τομέα αυτόν υπάρχει ένα στοιχειώδες επίπεδο παρέμβασης. Ωστόσο, η διαφορά με πρωτοπόρους δήμους, αποτυπώνει το περιθώριο βελτίωσης που εξακολουθεί να υπάρχει.

Η φροντίδα των αδέσποτων, η υιοθεσία, οι στειρώσεις και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας είναι πεδία που απαιτούν σταθερή και οργανωμένη προσέγγιση, σε συνεργασία με κτηνιάτρους, εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις.

Ο στόχος για ένα πλήρως λειτουργικό και ανθρώπινο σύστημα διαχείρισης παραμένει ακόμη ανέφικτος!

Γενική θέση της Λήμνου στον ενοποιημένο δείκτη εξυπηρέτησης

Με βάση τον συνολικό ενοποιημένο δείκτη, ο οποίος προκύπτει από την ισοβαρή αξιολόγηση 8 κρίσιμων κατηγοριών (δημοτικό οδικό δίκτυο, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, χώροι στάθμευσης, πεζοδρόμια, ανακύκλωση και υποδομές ΑμεΑ), η Λήμνος καταλαμβάνει τη 60ή θέση πανελλαδικά ανάμεσα σε 184 δήμους.

Η επίδοση αυτή την κατατάσσει στο άνω τμήμα της κατάταξης, επιβεβαιώνοντας μια συνολική εικόνα επαρκούς δημόσιας εξυπηρέτησης, με σαφώς θετικά πεδία αλλά και αλλά και πολλά περιθώρια βελτίωσης.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel