Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Κομνηνάκα υποστήριξε ότι οι προωθούμενες αλλαγές δεν αποσκοπούν στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά στην προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις απαιτήσεις των διεθνών συμμάχων (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και στις ανάγκες της «Ατζέντας 2030». Η βουλευτής έκανε λόγο για μετατροπή των μονάδων σε ευέλικτα σχήματα με σκοπό τη συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων, εκφράζοντας την αντίθεση του κόμματός της στην οικονομική και έμψυχη επιβάρυνση που συνεπάγεται αυτή η πολιτική.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις διατάξεις που αφορούν τη συνδικαλιστική δράση και τα δικαιώματα των στρατιωτικών. Η κ. Κομνηνάκα στάθηκε στο άρθρο 106, το οποίο χαρακτήρισε περιοριστικό για την ελευθερία έκφρασης και κριτικής εντός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο άρθρο 298, που προβλέπει την αφαίρεση ιθαγένειας σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης για παραβίαση κρατικών μυστικών. Σύμφωνα με τη βουλευτή, οι ρυθμίσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυστηροποίησης του ελέγχου και της πειθαρχίας.
Κλείνοντας, η κ. Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στρατιωτικών και αποστράτων, δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματά τους για βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών. Παράλληλα, ζήτησε την ανάκληση πειθαρχικών ποινών που επιβλήθηκαν σε στρατευμένους οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια τις απόψεις τους για κοινωνικά ζητήματα.






















