Σε συνεργασία του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου με πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ τη Δευτέρα αποφασίστηκε να ερωτηθούν τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αν υπάρχει κάποιο τμήμα τους που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει, στις περιπτώσεις που δεν διαθέτουν κανένα, ή διαθέτουν ένα ή δύο ή τρία μόνο μέλη ΔΕΠ.
Η ΑΔΙΠ θα διατυπώνει άμεσα σχετική γνώμη. «Η διαδικασία αυτή θα αφορά και την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλεπόμενα από το Σχέδιο Αθηνά» όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας.
Για το θέμα προέκυψε αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τάσος Κουράκης χαρακτήρισε τη Δευτέρα «όψιμο» το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας «για τη "νομιμότητα" και τη "λειτουργικότητα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων: αφού το ίδιο το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε όταν ίδρυε τα πανεπιστημιακά αυτά τμήματα να τα στελεχώσει καταλλήλως και να διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία τους, αφού τώρα δεν διορίζει τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, ούτε αντικαθιστά όσα συνταξιοδοτούνται, αφού δεν ακολουθεί καν το περίφημο 1:10 σε συνταξιοδοτήσεις/προσλήψεις, έρχεται τώρα να "τιμωρήσει" τους μόνους που δεν φταίνε για τις δικές του δραματικές παραλείψεις: τους φοιτητές, τους διδάσκοντες και τις τοπικές κοινωνίες».
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν έχει τι να κάνει, για αυτό και ψαρεύει στα θολά νερά. Κανένα τμήμα δεν θα κλείσει, αν έχει δυνατότητες λειτουργίας. Ακόμη κι αν έχει λίγα μέλη ΔΕΠ μπορεί να λειτουργήσει αν καλύπτει εσωτερικά τις ανάγκες του».
Εντωμεταξύ, υπενθυμίζεται ότι πρόβλημα βιωσιμότητας φαίνεται να παρουσιάζει και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο μαζί με άλλα σαράντα οχτώ τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Ωστόσο, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου δηλώνει ότι το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, παρά την έλλειψη στήριξης της Πολιτείας, αλλά και τις ελλείψεις που εμφανίζει σε διδακτικό προσωπικό, έχει επιδείξει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας, ενώ έχει επιτύχει σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από την ίδρυσή του έως σήμερα. Τα στοιχεία αυτά ίσως λειτουργήσουν καταλυτικά για τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Λήμνου, αν λάβουμε υπόψη τα όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας, ότι κανένα τμήμα δεν θα κλείσει αν διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.