Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Δύο βραβεία στην Ακρόπολη

the roots web banners 06

Δύο βραβεία στην Ακρόπολη
28.03.2013 | 02:49

Δύο βραβεία στην Ακρόπολη

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Πολιτισμός

Η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η οποία «εδώ και 37 χρόνια οργανώνει και καθοδηγεί τη συντήρηση ενός από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», τιμήθηκε με ένα από τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra για το 2013.

«Τα αποτελέσματα είναι ορατά στην πολύ υψηλή ποιότητα της εργασίας, στην αναστρεψιμότητα των επεμβάσεων, στη χρήση συμβατών νέων υλικών, στην ενδελεχή έρευνα, στη χρήση παραδοσιακών μεθόδων κοπής μαρμάρου, καθώς και στην πλήρη καταγραφή των επεμβάσεων», αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης.

Το άλλο ελληνικό βραβείο αφορά στην αποκατάσταση της ανωδομής του κεντρικού κτιρίου των Προπυλαίων της Ακρόπολης, που «ξεκίνησε ως ένα έργο στερεωτικών εργασιών με σκοπό την προστασία του μνημείου από επικείμενο κίνδυνο κατάπτωσης. Αλλά η αρμόδια επιτροπή επιλογής της Europa Nostra αναγνώρισε πως στο δεύτερο στάδιό του το έργο πέτυχε, μέσω της ταυτοποίησης και της επανεγκατάστασης στο κτίριο των διασκορπισμένων αρχιτεκτονικών μελών και της υψηλής ποιότητας της εργασίας των απασχολουμένων, να αναδείξει τις ενυπάρχουσες βασικές και κοινωνικές αξίες ενός εμβληματικού μνημείου».

200 υποψηφιότητες
Οι 30 νικητές του βραβείου πολιτισμικής κληρονομιάς της ΕΕ που επελέγησαν ανάμεσα σε 200 περίπου υποψήφια έργα τιμώνται για τα επιτεύγματά τους σε τέσσερις τομείς: συντήρηση, έρευνα, ειδικές υπηρεσίες και εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση.

Από τα 30 έργα που βραβεύονται, τα έξι θα χαρακτηριστούν ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς του 2013 («grand prix»), ενώ ένας από τους νικητές θα βραβευθεί από το κοινό ύστερα από διαδικτυακή ψηφοφορία που οργανώνει η Europa Nostra. Η τελετή της απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Ωδείον Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς της Europa Nostra, παρουσία της Ανδρούλλας Βασιλείου, επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, και του παγκοσμίου φήμης τενόρου και προέδρου της Europa Nostra Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει έκθεση όλων των ελληνικών βραβευμένων έργων, από το 1978 έως σήμερα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και προσκύνημα στην αθηναϊκή δημοκρατία που θα καταλήξει στην Πνύκα, όπου ο Πλ. Ντομίνγκο θα διαβάσει αποσπάσματα από σημαντικά έργα της ελληνικής φιλολογίας.

Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο έχει επενδύσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς από το 2007. Υποστήριξη παρέχουν επίσης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα:

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης διέθεσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό κατά την περίοδο 2007-2013. Από αυτό το ποσό, 3 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ενώ 775 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για συγχρηματοδότηση πολιτιστικών υπηρεσιών, όπως επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση στις τέχνες και στην κληρονομιά, προώθηση διαδρομών πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ά. Επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων της ΕΕ για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη από το 1998.

Η πολιτιστική κληρονομιά συνεισφέρει σημαντικά -και συχνά χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται επαρκώς- στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην απασχόληση. «Ηδη 3.500 εργαζόμενοι απασχολούνται στα ελληνικά κοινοτικά προγράμματα, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο υπολογίζεται να απασχοληθούν άλλοι τόσοι», σημειώνει η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά / Europa Nostra για το 2013 έδωσε δύο βραβεία για τα έργα στην Ακρόπολη

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

banner 300x250 superRunner thessaloniki GR

 

stenos400x400

 

youtube channel