Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πώς θα βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ στην τάξη; Πρακτικές συμβουλές για εκπαιδευτικούς

the roots web banners 06

Πώς θα βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ στην τάξη; Πρακτικές συμβουλές για εκπαιδευτικούς
23.01.2023 | 20:19

Πώς θα βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ στην τάξη; Πρακτικές συμβουλές για εκπαιδευτικούς

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Πηνελόπη Τσακανίκα *

Οι μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα, ως γνωστόν, έχουν υπερβολική ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά και σε εσωτερικά (προσωπικές σκέψεις) και γι’ αυτό η προσοχή τους διασπάται εύκολα και συνεχώς από ερεθίσματα που οι υπόλοιποι συμμαθητές μπορούν και αγνοούν.

Για τον λόγο αυτό η τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της τάξης δεν μπορεί να είναι τυχαία. Προτιμάμε να κάθονται μακριά από την πόρτα και τα παράθυρα της αίθουσας και κοντά στον εκπαιδευτικό. Επίσης πάνω στο θρανίο πρέπει να βρίσκεται μόνο το άκρως απαραίτητο υλικό που χρειάζονται σε κάθε μάθημα.

Επιπλέον οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη:

 από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ερεθίσματα, οδηγίες, σχεδιαγράμματα και ενδείξεις κατά τη διάρκεια της μελέτης

 από ξεκάθαρες , προβλέψιμες και σταθερές ρουτίνες

 από κατάτμηση της διδακτικής ώρας με ξεκάθαρες δραστηριότητες οι οποίες

θα ανακοινώνονται εξ’ αρχής στους μαθητές

 από διδακτικούς στόχους χωρισμένους σε μικρές ενότητες. Οι ενότητες αυτές με τη σειρά τους δεν πρέπει να είναι πολύπλοκες και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν να είναι ξεκάθαρες. Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των εργασιών πρέπει να αυξάνονται μόνον όταν ο μαθητής επιδείξει επιτυχία σε λιγότερο πολύπλοκες και μικρότερες σε μέγεθος εργασίες.

 από την αποφυγή επανάληψης των ίδιων ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο θα πρέπει να είναι όσο πιο ποικίλο και ενδιαφέρον γίνεται, με δελεαστικούς στόχους.

 από συχνότερη και άμεση επιβράβευση και ενίσχυση παρά από επίπληξη των μη επιθυμητών συμπεριφορών. Σε κάθε περίπτωση η επιβράβευση, ο έπαινος και η αμοιβή θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα εξαιτίας των θεμάτων μνήμης και χρόνου που εμφανίζουν οι περισσότεροι μαθητές.

 από συνεχή επανάληψη των ζητουμένων. Εκφράσεις του τύπου : «Το είπα μια, δυο ...», θα πρέπει να αποφεύγονται από μέρους του εκπαιδευτικού. Εξίσου ανεπιθύμητος είναι ο σαρκασμός, ενώ το χιούμορ έχει αποδειχτεί ως ιδιαιτέρως αποτελεσματικό.

 εναλλακτικές μορφές παρουσίασης εργασιών ή εξέτασης, καθώς το γράψιμο είναι μια εξαιρετικά επίπονη διαδικασία για αυτούς.

 από σαφή οριοθέτηση του χρόνου. Παρέχουμε τη δυνατότητας χρήσης χρονόμετρου ή δίνουμε κάποιο ηχητικό σήμα ως έναρξη και λήξη μιας δημιουργίας. 

* Η Πηνελόπη Τσακανίκα, είναι ειδικός Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής - Ειδική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και κάτοχος σειράς επιμορφώσεων σε θέματα εκπαίδευσης, διδακτικής και ψυχολογίας. Πιστοποιημένος χορηγητής/εξεταστής MATH PRO–S τest.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το