Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Τα πολλά γαλακτοκομικά βλάπτουν τη γονιμότητα των ανδρών

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Τα πολλά γαλακτοκομικά βλάπτουν τη γονιμότητα των ανδρών
25.10.2012 | 13:00

Τα πολλά γαλακτοκομικά βλάπτουν τη γονιμότητα των ανδρών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Οι νεαροί άντρες που καθημερινά τρώνε πολύ τυρί και γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να υπονομεύουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακάλυψαν πως μόλις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά την ημέρα σχετίζονται με μειωμένη ποιότητα του σπέρματος.

Μία μερίδα ορίσθηκε ως 28 γραμμάρια τυρί ή 1 κουταλάκι του καφέ κρέμα ή 1 μπάλα παγωτό ή ένα ποτήρι γάλα πλήρων λιπαρών.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπαίτιες για τη συσχέτιση είναι οι ορμόνες που εκ φύσεως υπάρχουν στο γάλα και ενδεχομένως επεμβαίνουν στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.

Έως πρότινος, οι ειδικοί ανησυχούσαν κυρίως για το πως επηρέαζαν οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών τις πιθανότητες επιτυχούς σύλληψης και εγκυμοσύνης.

Ολοένα περισσότερα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι και ο τρόπος ζωής των ανδρών – ιδίως η διατροφή τους – μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός.

Έτσι, επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, ανέλυσαν τη διατροφή 189 ανδρών ηλικίας 19 έως 25 ετών.

Κανένας από τους εθελοντές δεν διέθετε περιττά κιλά, ενώ όλοι ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, καθώς αφιέρωναν περισσότερο από 1,5 ώρα την εβδομάδα στην γυμναστική.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, κρέας και άλλα τρόφιμα. Υποβλήθηκαν επίσης σε εξετάσεις σπέρματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερες από τρεις μερίδες πλήρων λιπαρών γαλακτοκομικά την ημέρα είχαν κατά 25% φτωχότερη ποιότητα σπέρματος απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν λιγότερες.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μύριαμ Αφέιτς, η αιτία της συσχέτισης μπορεί να είναι τα οιστρογόνα που εκ φύσεως περιέχει το αγελαδινό γάλα.

Ενδέχεται επίσης να παίζουν ρόλο τα φυτοφάρμακα που περνούν στην τροφική αλυσίδα από τη διατροφή των ζώων.

«Πολύ λίγες μελέτες έως τώρα είχαν εξετάσει απ’ ευθείας τη συσχέτιση πλήρων γαλακτοκομικών προϊόντων και ποιότητας του σπέρματος, παρ’ ότι υπήρχαν υπόνοιες ότι τα γαλακτοκομικά την επηρεάζουν αρνητικά», είπε.

Πάντως, η παρατηρούμενη μείωση στην κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων δεν είναι βέβαιον ότι επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών, καθώς οι ερευνητές δεν μπορούσαν να την εξετάσουν σε τόσο νεαρούς άνδρες.

Η νέα μελέτη θα παρουσιασθεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, που διεξάγεται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

 

Πηγή : Web Only

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel