Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Ελλάδα>>Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη
Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη
23.05.2014 | 19:57

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Ελλάδα

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη ανοιχτά της Καρπάθου, η Τουρκία δημιουργεί και πάλι σκηνικό «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο με σοβαρές προκλήσεις στον αέρα και τη θάλασσα.

Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ένα δυστύχημα σαν και αυτό της 23ης Μαΐου του 2006, όταν τουρκικό μαχητικό «εμβόλισε» ανοιχτά της Καρπάθου το F-16 του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη προκαλώντας την συντριβή και το θάνατο του.

Τα επόμενα λεπτά βρέθηκαν δεκάδες αεροσκάφη στον αέρα, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία και στο παραπέντε αποφεύχθηκε μία πολεμική σύρραξη.

Συγκεκριμένα, ήταν λίγο πριν από την μία το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, όταν δύο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύνονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων.

Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.

Ήταν 12.42 της 23ης Μαΐου του 2006. Ο Τούρκος πιλότος έπεσε στη θάλασσα και διασώθηκε από παραπλέον δεξαμενόπλοιο. Για περίπου 30 λεπτά Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης. Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων είχε ηχήσει κόκκινος συναγερμός. Δεκάδες ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους.

Η φρεγάτα "Λήμνος", οι κανονιοφόροι "Πολεμιστής", "Αρματωλός" και το δρογραφικό "Πυθέας" έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νότια της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία. Στις 14.47 τουρκικό ελικόπτερο παρέλαβε τον Τούρκο πιλότο. Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Έλληνα πιλότου ήταν εντατικές.

Περίπου στις έξι το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πλήρωμα της φρεγάτας "Λήμνος" εντόπισε την κάσκα, το PL και ένα Survival Kit που έφερε ελληνικές ενδείξεις. Ο σμηναγός Ηλιάκης θεωρείται νεκρός.

Όπως πριν οκτώ χρόνια έτσι και σήμερα οι Τούρκοι συνεχίζουν να εισβάλουν στο Αιγαίο προκαλώντας και επιδεικνύοντας πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά.

Οι Έλληνες πιλότοι σήμερα τιμούν τον σμηναγό Ηλιάκη. Μάχονται για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αναχαιτίζοντας τους Τούρκους "εισβολείς" στο Αιγαίο.

Πηγή: apocalypsejohn.com

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

 

stenos pccom

xrysafi400

pantelaroudis

youtube channel