«Θεωρώ πολύ γόνιμες τις συζητήσεις που κάνουμε. Να ξεκινήσω με αναφορά με τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σήμερα τιμούμε την μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία απέναντι στη βία των όπλων, με την Ελλάδα αμετακίνητη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, πιστή πάντα στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, αρνούμενοι τα τετελεσμένα και διεκδικώντας σταθερά μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών βρίσκεται η τροποποίηση του τρόπου διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών, με τον πρωθυπουργό να θέτει ως στόχο «η Βουλή να μην μετατρέπεται σε δικαστήριο με βάση κομματικές σκοπιμότητες, αλλά να διασφαλίζεται μια πιο αντικειμενική και θεσμικά θωρακισμένη διαδικασία».
Επιπλέον, προανήγγειλε επαναπροσέγγιση στη μονιμότητα στο Δημόσιο, καθώς θα συνδέεται με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ έκανε λόγο για μόνιμη θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στον κίνδυνο δημοσιονομικών εκτροπών.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των πολιτών από την επιβολή ετεροχρονισμένων φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς και η αναγνώριση της υποχρέωσης της Πολιτείας να διαμορφώνει συνθήκες για την εξασφάλιση προσιτής στέγης.
«Απαράδεκτο ένα θεσμικό, υποτίθεται, κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί στην Αναθεώρηση με 15 από τις θέσεις μας και μετά να κρύβεται πίσω από ένα δειλό «παρών», που το κάνει απόν από τη μάχη για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της πατρίδας μας.
Θα το καταγράψει η Ιστορία, δείχνοντας ποιο κόμμα θέλει και μπορεί να συγκρουστεί με τις αγκυλώσεις του χθες, και ποιες δυνάμεις προτιμούν να μένουν αμήχανοι θεατές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στην ενίσχυση του ρόλου της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, στη συνταγματική κατοχύρωση των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά και στην ανάγκη το νέο Σύνταγμα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνταγματική αναθεώρηση ευκαιρία για βαθιές θεσμικές αλλαγές, οι οποίες, όπως υποστήριξε, θα ενισχύσουν τη λειτουργία του κράτους και θα προσαρμόσουν τη χώρα στις ανάγκες της επόμενης δεκαετίας.
«Τεστ αξιοπιστίας η φετινή ΔΕΘ, πριν τις εκλογές της άνοιξης»
«Η Ελλάδα καταγράφει μία συστηματική και σταθερή πρόοδο σε όλα τα πεδία λειτουργίας των θεσμών και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ισοπεδωτική κριτική της αντιπολίτευσης. Εστιάζουμε στα «θέλω» της κοινωνίας, στις ορατές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Στη ΔΕΘ θα είμαστε συγκεκριμένοι στο σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2030, με μέτρα άμεσα, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα αποδίδουν σταδιακά. Από αύριο το Γραφείο του Αντιπροέδρου θα υποδέχεται τις δικές σας εισηγήσεις. Με άμεσα μέτρα και μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που αποδίδουν σταδιακά. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν τη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους Μην περιμένετε κατάλογο ετήσιων εξαγγελιών, αλλά οδικό χάρτη προς τα επόμενα καλύτερα χρόνια. Δεν θα ενδώσουμε στον πειρασμό ενός πλεονάσματος παροχολογίας, δεν το έκανα ούτε το 2018, ούτε το 2022. Η φετινή ΔΕΘ θα είναι τεστ αξιοπιστίας, πριν τις εκλογές της άνοιξης. Εκεί θα απαντήσουμε με την αλήθεια των αριθμών στις κάλπικες υποσχέσεις που κυκλοφορούν».
«Θα κριθούν όσοι λένε ότι τάχα θα φορολογήσουν το 1% του πλούτου και όταν κυβέρνησαν φορολόγησαν το 99% των Ελλήνων, μειώνοντας τους φόρους μόνο στα καζίνο. Και αυτοί που θέλουν να φαίνονται σοβαροί. Δεν πέρασε καιρός που ακούστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνει "μπακάλικους" υπολογισμούς. Η Θεσσαλονίκη θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλάβαμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογούσε
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αναλάβαμε το βάρος της ευθύνης που μας αναλογούσε. Όμως εμείς ήμασταν αυτοί που εξαντλήσαμε όλα τα άλλα μέσα αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα με το να καταργήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μεταθέτουμε την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ. Απέναντι σε αυτή τη μεταρρύθμιση που τόσο αμφισβητήθηκε, όλα τα κόμματα που υποτίθεται κόπτονται για τη διαφάνεια ήταν απέναντι. Μόνοι μας ψηφίσαμε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση.
Και θυμάμαι και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήρθαν οι συνάδελφοι και μετέφεραν μια σειρά από προβλήματα που υπήρχαν στις πληρωμές. Πολλά από αυτά λύθηκαν και αποδείξαμε στις πληρωμές που έγιναν τέλη Ιουνίου ότι μπορούμε να κάνουμε πληρωμές με διαφάνεια από τις οποίες ωφελημένοι είναι οι έντιμοι παραγωγοί.
Μια ολόκληρη παράταξη κρεμάστηκε στα μανταλάκια του ψέματος και της διαβολής. Οι διαχρονικές αρρυθμίες ονομάστηκαν αυθαίρετα σκάνδαλα. 13 συνάδελφοι κατηγορήθηκαν άδικα και μια κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε υπόδικη από κόμματα που έχουν βουλευτές με πολλαπλάσιες άρσεις ασυλίας.
Το τεκμήριο της αθωότητας φαίνεται ότι αφορά μόνο ακροαριστερούς μπαχαλάκηδες. 9 στους 13 η υπόθεση τους αρχειοθετήθηκε. Αναγκάστηκα να κάνω δεκτές τρεις παραιτήσεις υπουργών από το υπουργικό συμβούλιο από ευθιξία. Και εκφράζω ότι για τις άλλες 4 περιπτώσεις, οι υποθέσεις αυτές θα τελεσιδικήσουν. Και βέβαια δεν είναι τα μόνα που ακούσαμε. Κυβερνήσεις υπόδικων είναι το πιο light από όσα ακούσαμε».
«Το δηλητήριο του λαϊκισμού και της τοξικότητας είναι συνειδητή επιλογή των αντιπάλων μας»
«Ακούσαμε για προδότες, μαφίες και εγκληματικές οργανώσεις από αυτούς που έχουν προσφέρει ιδεολογικό οξυγόνο στις φλόγες της βίας, για να φτάνουμε σε εμπρησμούς και σε δολοφονίες όπως αυτή της Βάγιας Νέστορα. Και θέλω να συγχαρώ τις διωκτικές αρχές που οδήγησαν στη Δικαιοσύνη τους φερόμενους ως δράστες αυτής της δολοφονίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το δηλητήριο του λαϊκισμού και της τοξικότητας είναι συνειδητή επιλογή των αντιπάλων μας που έχει ως στόχο τη φθορά της κυβέρνησης. Παρουσιάζει μία τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Μητσοτάκης για κρίση στα Στενά του Ορμούζ: Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, η ακρίβεια είναι εισαγώμενη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ η οποία όπως είπε «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει ή πώς θα εξελιχθεί ή αν θα παραμείνουμε ανεπηρέαστοι από τις διεθνείς συνέπειες και αν θα οδηγήσει νομοτελειακά σε αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του πετρελαίου.
«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τη διαχειριστούμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, να έχουμε αναχώματα απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια. Ναι, η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Η ακρίβεια εξαρτάται από τις αυξήσεις των καυσίμων. Και το κάναμε σε συναντίληψη με τα διυλιστήρια, οι πολίτες ίσως δεν δουν τη μείωση στην αντλία, αλλά αλλιώς θα βλέπανε αύξηση. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και στο σούπερ μάρκετ με μια συμφωνία για μειώσεις τιμών από τον Σεπτέμβριο» τόνισε.
Κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη 13η σύνταξη -«Αδιόρθωτος ο Τσίπρας»
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «τοξικό κέντρο» και μια «ετερόκλητη Βαβέλ» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
«Τοξικό κέντρο που εκπέμπει διάχυτη σύγχυση ως ύστατο καταφύγιο μιας ετερόκλητης Βαβέλ με μόνη αποστολή να επιτίθεται στην κυβέρνηση και στη ΝΔ», είπε μεταξύ άλλων.
Άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την 13η σύνταξη και στον κ. Τσίπρα που «τάζει λεφτά από πατριωτικούς φόρους».«Για εμάς όλοι οι φόροι που φεύγουν από τους ώμους των πολιτών είναι πατριωτικοί χώροι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το δήθεν σοβαρό ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε να υποσχεθεί δωρεάν εισιτήρια και 13η σύνταξη, αλλά ξέχασε να μας πει ποιους θα φορολογήσει», είπε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο αδιόρθωτος κ. Τσίπρας, που υπερασπίζεται την καταστροφική του θητεία, αλλά δεν θέλει να ξέρει τους υπουργούς του. Ο ίδιος που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και αφού καταδικάστηκε 5 φορές στις κάλπες, πρόδωσε όσους τον ψήφισαν και διέλυσε το ίδιο του το κόμμα.
Ο κ. Τσίπρας έφτιαξε ένα δήθεν καινούργιο κόμμα στον προθάλαμο του οποίο συνωστίζονται απεγνωσμένοι οι πρωταγωνιστές της σκοτεινής δεκαετίας. Και φτάσαμε σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με υπό διάλυση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με δεύτερο κόμμα τους ανεξάρτητους. Όλοι ξέρουν ότι δεν θα κυβερνήσουν, μόνος εγγυητής της σταθερότητας στον τόπο η δική μας παράταξη», είπε.
Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Τρίτη τετραετία για να μη γυρίσουμε τρεις τετραετίες πίσω
«Η Κυριακή της κάλπης είναι η κρισιμότερη μάχη που έχουμε δώσει. Θα κρίνει αν η πατρίδα θα συνεχίσει να προοδεύει ή θα χάσει σε μία στιγμή όσα κατέκτησε με κόπο εδώ και 7 χρόνια.
Μοναδική η "Κυριακή της κάλπης". Δεν υπάρχουν «δοκιμαστικές» εκλογές διαμαρτυρίας, "πρόβες τζενεράλε" με δήθεν "μηνύματα" και περιθώρια για ρίσκα καταστροφής.
"Γιατί μια τρίτη τετραετία;": Για να μη γυρίσουμε 3 τετραετίες πίσω. Έγιναν πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Σε αυτούς τους κρίσιμους γεωπολιτικά καιρούς η εμπειρία της διακυβέρνησης αποτελεί αξία.
Η πατρίδα μας δεν αντέχει ούτε να πισωγυρίσει, ούτε να αιχμαλωτιστεί σε αδιέξοδα ακυβερνησίας ή διακομματικών παζαριών - ζητά καθαρές λύσεις, καθαρούς ορίζοντες, σταθερό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι της.
Στην επόμενη πενταετία θα αλλάξουν τα πάντα. Ποια κυβέρνηση θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη δύναμη της πρωτοφανούς τεχνολογικής ανάπτυξης; Τη λέξη τεχνητή νοημοσύνη δεν την έχω ακούσει από τα χείλη κανενός συναδέλφου από την αντιπολίτευση».
«Στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με το μεταναστευτικό γιατί η κυβέρνηση το έλυσε»
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας τα εξής:
«Στην Ελλάδα κανείς δεν ασχολείται με το μεταναστευτικό γιατί αυτή η κυβέρνηση το έλυσε. Και με κοινωνική δικαιοσύνη».
«Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, αλλά εμείς θα τρέχουμε σαν να είναι αύριο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, υπογραμμίζοντας όμως ότι άπαντες στη ΝΔ θα «τρέχουμε σαν να είναι αύριο».
Επιπλέον, συνέκρινε το κυβερνών κόμμα με την εθνική Ισπανίας που κατέκτησε το Μουντιάλ.
«Με έναν τρόπο θυμίζουμε και εμείς την Ισπανία. Ήθελε να έχει κατοχή της μπάλας, όταν έχεις την μπάλα εσύ θα βάλεις γκολ. Έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Έχουμε καλή φυσική κατάσταση και μπορούμε να αντέξουμε τον μαραθώνιο ως τις εκλογές του 2027. Έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς Είμαστε ομάδα και οι ομάδες κερδίζουν», είπε.
Πηγή: iefimerida.gr





























