To 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας ιδρύθηκε το 1929 στην περιοχή Ανδρωνίου με χρηματοδότες την Εκκλησιαστική Επιτροπή Ανδρωνίου. Το κτίριο αρχικά ήταν μονώροφο, πέτρινο και λειτουργούσε ως μονοθέσιο. Αργότερα, επεκτάθηκε και δημιουργήθηκαν άλλα δυο κτίρια, τα οποία όμως στο πέρασμα του χρόνου ξεπεράστηκαν από τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για άρτια σχολική υποδομή.
Και έτσι, μετά απο πολλά χρόνια και διεκδικήσεις τον Απρίλιο του 2012 υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου, που αφορούσε στην επέκταση και διαρρύθμιση του Σχολείου. Οι εργασίες, ξεκίνησαν λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.000.000 € και το σίγουρο είναι πως όταν αποπερατωθούν οι εργασίες, το νέο σχολείο θα αποτελεί μια σημαντική συμβολή στον εκσυχρονισμό και στη βελτίωση της σχολικής στέγης στη Λήμνο, η οποία οφείλει να είναι εναρμονισμένη στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή - σε ξεχωριστό έργο - εκτελούνται οι τελευταίες εργασίες στον εξωτερικό χώρο, με την ολοκλήρωση της εκ νέου κατασκευής της πέτρινης περίφραξης και τώρα ο εργολάβος περιμένει να παραλάβει και να τοποθετήσει τα νέα σιδερένια κιγκλιδώματα, αφού τα προϋπάρχοντα κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω παλαιότητας.
Τέλος, μέσα στα πλαίσια των παρεμβάσεων στον Αστικό Ιστό της πόλης, προβλέπεται η διαμόρφωση του όμορου με το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας, μέρους του πάρκου Ανδρωνίου. Ελλείψει ικανοποιητικού αύλιου χώρου στο σχολείο, προκρίθηκε όπως έχουμε ξαναγράψει, η εξής λύση: μετά την αποκατάσταση και τη διαμόρφωση του τμήματος του πάρκου, το πρωί θα χρησιμοποιείται από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου ως προέκταση του αύλειου χώρου και το απόγευμα από τους κατοίκους της περιοχής και το ευρύ κοινό.
Μιλώντας μαζί του λίγο νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου Παναγιώτης Τσανταρλιώτης, μας μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του εργολάβου, για παράδοση του έργου μέσα στις συμβατικές ημερομηνίες, ήτοι, μέσα στον Ιούλιο.
Έτσι, λοιπόν, εκτός απροσδόκητου γεγονότος, η νέα σχολική χρονιά θα βρεί τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου, στο ολοκαίνουριο και εκσυγχρονισμένο κτίριο. Πράγμα που είναι αδήριτη ανάγκη σύμφωνα με τον Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου, Φώτη Αβράμη, αφού όπως μας είπε ο ίδιος "δεν γίνεται να εξακολουθήσουμε να είμαστε σκορπισμένοι. Το διδακτικό έργο τα δυο τελευταία χρονια στο σχολείο μας, εκτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μικρές αίθουσες, ο ένας πάνω στον άλλον, και τα δυο κτίρια όπου φιλοξενούμαστε τα δυο τελευταία χρόνια βρίσκονται σε κεντρικό δρομο, οι τουαλέτες είναι απαρχαιωμένες, οι ηλεκτρικες εγκαταστάσεις επικίνδυνες . Κάνουμε το σταυρό μας που ο μεγάλος σεισμός δεν συνέβη σε μέρα και ώρα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία...".
Δείτε φωτογραφίες από τα δύο ολοκαίνουρια κτίρια, τα οποία θα γεμίσουν απο το Σεπτέμβρη χαρούμενες παιδικές φωνές.
Φωτό 2ου Δημοτικού Σχολείου
https://mail.limnosfm100.gr/limnos/item/8520-se-ktiria-kosmimata-apo-to-septemvri-oi-mathites-tou-2ou-kai-3ou-dimotikoy-sxoleiou-myrinas-photos.html#sigProId6e521b66d8
Φωτό 3ου Δημοτικού Σχολείου
https://mail.limnosfm100.gr/limnos/item/8520-se-ktiria-kosmimata-apo-to-septemvri-oi-mathites-tou-2ou-kai-3ou-dimotikoy-sxoleiou-myrinas-photos.html#sigProIdeb52aabd8a
Φωτό: Ιωάννης Καπετάνος