Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μύρινας έκαναν «το τοπίο καθρέφτη» και ταξίδεψαν το κοινό (photos)

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μύρινας έκαναν «το τοπίο καθρέφτη» και ταξίδεψαν το κοινό (photos)
19.06.2014 | 12:40

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μύρινας έκαναν «το τοπίο καθρέφτη» και ταξίδεψαν το κοινό (photos)

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Χθες 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «Comenius» “Landscape as a mirror” ("Το τοπίο ως καθρέφτης") από το ΕΠΑΛ Μύρινας στην αίθουσα του Μαρούλα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες που είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης, κατάφεραν να ταξιδέψουν νοερά και το κοινό, παρουσιάζοντας τις εμπειρίες τους με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις κατά τις οποίες οι μαθητές ταξίδεψαν στην Τσεχία, τη Μαρτινίκα της Γαλλίας, τη Γερμανία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, ενώ μαθητές από ευρωπαΐκές χώρες βρέθηκαν και στην Ελλάδα.

Μέσω του προγράμματος «Comenius» οι νέοι ήρθαν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, νέα πρόσωπα, μελέτησαν τις γεωγραφικές και οικολογικές ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιβάλλοντος, την τοπική αρχιτεκτονική, τις παραδόσεις του καθενός, τα θρησκευτικά έθιμα, τα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας, τους χορούς.

Έτσι, απέκτησαν σεβασμό για τις διαφορετικές αξίες και τη μοναδικότητα, για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη διαφορετικότητα, εξαλείφοντας κάθε στερεότυπο.

Τις εμπειρίες τους, όμως, παρουσίασαν και οι ελληνικές οικογένειες που φιλοξένησαν παιδιά άλλων χωρών, τονίζοντας πως όποιες δυσκολίες πίστευαν πως θα αντιμετωπίσουν, χάθηκαν αμέσως και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν τελικά μόνο θετικές ήταν.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο Αντιδήμαρχος Λήμνου, κ. Δημήτρης Μπουλώτης, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση και βρισκόταν ανάμεσα στις οικογένειες υποδοχής παιδιών από άλλες χώρες, περιέγραψε ένα περιστατικό κατά το οποίο μια καθηγήτρια από την Τουρκία που βρέθηκε στο νησί, ζήτησε λίγο χώμα από τη Λήμνο για τον τάφο της γιαγιάς της, που καταγόταν από εδώ...

Αξίζει να επισημάνουμε πως η χρηματοδότηση για την ελληνική πλευρά έγινε εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Υπεύθυνοι του προγράμματος και συνοδοί των παιδιών ήταν οι Μιχλίτχογλου Χρυσάνθη, Χαρίκλεια Τσιριγιώτη, Μιχάλης Περιστεράκης και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Μύρινας κ. Καζέπης, οι οποίοι με συνέπεια και υπευθυνότητα κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτή την προσπάθεια.

Εμείς να πούμε, τέλος, πως τέτοιου είδους προγράμματα είναι απαραίτητα για τη σχολική εκπαίδευση, αφού μόνον έτσι οι νέοι θα αποβάλλουν από μέσα τους κάθε είδους ρατσισμό και φόβο για ό, τι τι το διαφορετικό.

Άλλωστε «ο κόσμος είναι ένα βιβλίο που ξεφυλλίζεται ταξιδεύοντας», και αυτό το ταξίδι είναι μαγικό, γιατί μ αυτό ανακαλύπτεις « πως όλοι έχουν λάθος εντύπωση για τις άλλες χώρες»…

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

thumbnail FP banner 400x400 GR

 

seajets superRunner

 

youtube channel