Με ήδη σημαντική δράση τους πρώτους μήνες λειτουργίας του και με τις πρώτες εκδηλώσεις να προγραμματίζονται για τον Αύγουστο, ο νέος σύλλογος στοχεύει να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ενίσχυση της τοπικής ζωής, αλλά και στην ανάδειξη του χωριού!
Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου:
Με χαρά ενημερώνουμε την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ της Λήμνου για την ίδρυση Πολιτιστικού Συλλόγου στην κοινότητα Πλάκας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «Φάρος» ξεκίνησε το ταξίδι του στις αρχές του 2026 και τον περασμένο Ιούνιο ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγνώρισής του από το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Το όνομα «Φάρος» επιλέχθηκε επειδή ο Φάρος της Πλάκας αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και λόγω του συμβολισμού που φέρει ο όρος ως προς την πολιτιστική δραστηριότητα εν γένει.
Σκοπός του Συλλόγου, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο επικυρωμένο Καταστατικό του, «είναι η μέριμνα για την πολιτιστική ανάπτυξη και ανύψωση του μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, η διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, η ψυχαγωγία των κατοίκων, η διατήρηση του πανηγυριού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (…) καθώς και η διατήρηση του ευπρεπισμού του οικισμού (…), η διαφύλαξη του τόπου και η παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής».
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, ο Σύλλογος προχώρησε σε σειρά δράσεων, με γνώμονα την πολιτιστική προσφορά στον τόπο μας. Μεταξύ άλλων, στήριξε την προσπάθεια των νέων του χωριού μας σχετικά με τη διοργάνωση του Καρναβαλιού της Πλάκας, οργάνωσε ανθοκομική έκθεση με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, πραγματοποίησε μία κινηματογραφική προβολή, πλαισίωσε την αναβίωση του εθίμου των «Κακανών» με ψυχαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και υλοποίησε δράση καθαρισμού σε παραλία του χωριού μας. Οι κινήσεις αυτές είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας με επίκεντρο το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ενημερώνουμε πως έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής τακτικών μελών, ενώ προετοιμάζεται η διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Αυγούστου στην Πλάκα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η υλοποίηση δύο εκδηλώσεων εντός του Αυγούστου, ήτοι μία χοροεσπερίδα και μία συναυλία. Προς το παρόν και καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, διοικητικά καθήκοντα ασκεί προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου εγκρίθηκαν στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης των νέων του χωριού μας, στις 11 Ιανουαρίου 2026.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας ευχαριστεί όλες και όλους που έχουν σταθεί στο πλευρό του και συνέβαλαν στα πρώτα του βήματα και καλεί όσες και όσους αγαπούν τον τόπο μας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχαριστεί επίσης τη Δημοτική Αρχή του νησιού και το Συμβούλιο της Κοινότητας Πλάκας για τη στήριξη που έχουν ήδη προσφέρει, προσδοκώντας σε καλή και εποικοδομητική συνεργασία στο μέλλον.
ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ
E-MAIL: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «Φάρος»




























