Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Η Μελβούρνη τιμά την Ανακωχή του Μούδρου και την κληρονομιά της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

AquaBlue WebBanner 750x150 from970

Η Μελβούρνη τιμά την Ανακωχή του Μούδρου και την κληρονομιά της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
21.09.2026 | 10:40

Η Μελβούρνη τιμά την Ανακωχή του Μούδρου και την κληρονομιά της Λήμνου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Η ετήσια τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Μνημείο Πεσόντων (Shrine of Remembrance) της Μελβούρνης.

Η ετήσια εκδήλωση για την Ανακωχή του Μούδρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, με αφορμή τη συμπλήρωση 108 χρόνων από τη συμφωνία που σηματοδότησε το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Στις 30 Οκτωβρίου 1918, εκπρόσωποι των Δυνάμεων της Αντάντ και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπέγραψαν την Ανακωχή στον μεγάλο κόλπο του Μούδρου, στη Λήμνο. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, 31 Οκτωβρίου.

Η τελετή μνήμης καθιερώθηκε από τη διοίκηση του Μνημείου Πεσόντων (Shrine of Remembrance) της Μελβούρνης, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου–Καλλίπολης. Η πρώτη τελετή πραγματοποιήθηκε το 2018, ενώ την επόμενη χρονιά συνδυάστηκε με τα αποκαλυπτήρια της ειδικής αναμνηστικής πλάκας «Λήμνος 1915-16» και την αφιέρωση δέντρου στους χώρους του Μνημείου.

Η Ανακωχή του Μούδρου έθεσε τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, από τη Συρία έως τη βόρεια Ελλάδα, έπειτα από εκστρατείες όπως εκείνες της Καλλίπολης το 1915-16 και της Θεσσαλονίκης από το 1915 έως το 1918.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Βρετανός ναύαρχος Arthur Calthorpe, εκπροσωπώντας τις Δυνάμεις της Αντάντ, όπως ονομάζονταν τότε οι Σύμμαχοι, και εκπρόσωποι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η υπογραφή έγινε πάνω στο πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας «HMS Agamemnon», το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στον κόλπο του Μούδρου, ανάμεσα στον μεγάλο συμμαχικό στόλο που είχε συγκεντρωθεί εκεί ενόψει της επικείμενης κατάληψης της Κωνσταντινούπολης και περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στον στόλο συμμετείχαν επίσης αυστραλιανά και ελληνικά πολεμικά πλοία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Δαρδανέλλια, αποτέλεσε προωθημένη βάση κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης, φιλοξενώντας παράλληλα σημαντικές ιατρικές εγκαταστάσεις για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών που μεταφέρονταν από τη χερσόνησο.

Στα πολεμικά κοιμητήρια του νησιού βρίσκονται θαμμένοι περισσότεροι από 1.300 στρατιωτικοί των Συμμαχικών Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 200 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ

Οι παρευρισκόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11.15 π.μ. στο Δέντρο της Λήμνου (B37), πριν μετακινηθούν προς το Ιερό του Μνημείου.

Στις 11.30 π.μ. θα αρχίσει η επίσημη τελετή στο Ιερό, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου–Καλλίπολης, Lee Tarlamis OAM MP, ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής το Μνημείο και το προσωπικό του, μεταξύ αυτών και την υπεύθυνη Προγραμμάτων Τελετών, Rebecca Anthony, για τη διαχρονική στήριξή τους στη διοργάνωση της τελετής.

 «Με αυτόν τον τρόπο έχουν διασφαλίσει ότι η Ανακωχή, καθώς και η προσφορά και η θυσία χιλιάδων ανθρώπων, εξακολουθούν να τιμώνται και να διατηρούνται στη μνήμη», ανέφερε ο κ. Tarlamis.

Ο γραμματέας της Επιτροπής και ιστορικός Jim Claven ήταν εκείνος που πρότεινε την καθιέρωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, έχοντας ερευνήσει την ιστορία της Ανακωχής του Μούδρου από το 2013.

Η έρευνά του για την Ανακωχή έχει παρουσιαστεί σε δημοσιεύσεις στην Αυστραλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων και σε εκτενές αφιέρωμα στο «Remembrance», το περιοδικό του Μνημείου. Έχει επίσης πραγματοποιήσει δημόσιες παρουσιάσεις για το θέμα τόσο στο Μνημείο Πεσόντων της Μελβούρνης όσο και στον κόλπο του Μούδρου στη Λήμνο το 2018.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την Ανακωχή του Μούδρου μπορούν να ανατρέξουν στην παρουσίαση του Jim Claven στο Μνημείο το 2018, καθώς και στο σχετικό άρθρο του στον «Νέο Κόσμο», που δημοσιεύθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018.

*Ο Jim Claven OAM είναι ιστορικός, ανεξάρτητος αρθρογράφος και συγγραφέας. Είναι γραμματέας της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου–Καλλίπολης από την ίδρυσή της. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Lemnos & Gallipoli Revealed» και είναι συνεργάτης παραγωγής του νέου ντοκιμαντέρ «Anzac: The Greek Chapter», το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Αυστραλίας.

 

 

 

 

Πηγή: neoskosmos.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel