Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το μελίχλωρο της Λήμνου ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση ως ΠΟΠ

AquaBlue WebBanner 750x150 from970

Το μελίχλωρο της Λήμνου ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση ως ΠΟΠ
19.10.2026 | 09:10

Το μελίχλωρο της Λήμνου ένα βήμα πιο κοντά στην αναγνώριση ως ΠΟΠ

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Στον δρόμο για την αναγνώρισή του ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μπαίνει το μελίχλωρο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τυριά της Λήμνου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής ταυτότητας και της τυροκομικής παράδοσης του νησιού.

Ομάδα Λημνιών τυροκόμων προχώρησε στην υποβολή αίτησης για την καταχώριση της ονομασίας «Μελίχλωρο/Μελίπαστο» στο ευρωπαϊκό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων. Η αίτηση έχει ήδη αξιολογηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δημοσιοποιήθηκε, σηματοδοτώντας ένα ουσιαστικό βήμα στη διαδικασία κατοχύρωσης του προϊόντος.

Η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο στάδιο υποβολής ενστάσεων, με καταληκτική ημερομηνία τη 16η Δεκεμβρίου 2026, ενώ η ενδεχόμενη αναγνώριση ως ΠΟΠ θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη για την προστασία της ονομασίας και την ανάδειξη της ιδιαίτερης τυροκομικής παραγωγής της Λήμνου.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου:

Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου σας ενημερώνει ότι Ομάδα παραγωγής τυριού Μελίχλωρο/Μελίπαστο, με έδρα τη Λήμνο, αποτελούμενη από τυροκόμους παραγωγούς του προϊόντος, υπέβαλε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «ΜΕΛΙΧΛΩΡΟ/ΜΕΛΙΠΑΣΤΟ» στο ενωσιακό Μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η εν λόγω αίτηση, αφού αξιολογήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, δημοσιοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. 261611/2007 ΚΥΑ (ΦΕΚ 406Β), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά της ως άνω αίτησης καταχώρισης έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέχρι και την 16/12/2026 φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια. Σημειώνεται ότι οι ενιστάμενοι δύνανται να έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν το σχετικό φάκελο μετά από σχετική αίτησή τους στο υπεύθυνο Τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι ενστάσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος V της παραπάνω ΥΑ και υποβάλλονται στην Δ/νση Συστημάτων Ποιότητας & Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αχαρνών 2, ΤΚ 10432 Αθήνα εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις προδιαγραφές του προϊόντος και το ενιαίο έγγραφο δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/2012-02-02-07-52-07/enstaseis/5466-enstaseis-gia-proionta-pop-pge

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και στο Τμήμα μας στο τηλέφωνο 2254351247.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel