Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Παιδικοί σταθμοί και ασθένειες- τι να προσέξετε
achilladelis
Παιδικοί σταθμοί και ασθένειες- τι να προσέξετε
26.09.2012 | 20:34

Παιδικοί σταθμοί και ασθένειες- τι να προσέξετε

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Οι παιδικοί σταθμοί, έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν και όλο και περισσότεροι γονείς σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με τις πρώτες ασθένειες που θα κολλήσουν τα παιδιά τους. Τι θα πρέπει να κάνουν; πως θα αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά όταν το παιδάκι τους πάει για πρώτη φορά παιδικό σταθμό;

Είναι μια πραγματικότητα που λένε οι γονείς μεταξύ τους: “ Την πρώτη φορά που το παιδί θα παέι παιδικό σταθμό, να είσαι προετοιμασμένος να αρρωσταίνει συνέχεια”.

Και αυτό ισχύει γιατί ο οργανισμός ενός παιδιού που είχε συνηθίσει στο γνώριμο περιβάλλον του σπιτιού, ξαφνικά γίνεται ευάλωτος όταν το παιδάκι αυτό βρεθεί σε κλειστό χώρο με πολλά άλλα παιδάκια. Οι ιώσεις και οι ασθένειες είναι σε καθημερινό πρόγραμμα.

Η γρίπη είναι η συχνότερη ασθένεια που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η γρίπη μεταδίδεται άμεσα και έμμεσα. Άμεσα με τα σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα την κοντινή ομιλία την εκτίναξη σταγονιδίων και έμμεσα με την επαφή με μολυσμένα χέρια ή άψυχα αντικείμενα (π.χ. πόμολα, τηλέφωνα)

Η γρίπη μπορεί να εκδηλωθεί 24 ώρες μετά ή ακόμη και μια εβδομάδα μετά. Τα συμπτώματα της, είναι συνήθως ήπιας έως μέτριας βαρύτητας, και είναι τα εξής:

- πυρετός - καταρροή

- βήχας

- πονοκέφαλος

- μυαλγίες / αρθραλγίες (πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις)

- διάρροια / έμετοι (λιγότερο συχνά)

Μην τρομάξετε λοιπόν όταν το παιδί σας τα παρουσιάσει. Να ενημερώσετε τον παιδίατρο του και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα για το τι θα πρέπει να κάνετε.

Η πρόληψη από πλευράς γονέων είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Έτσι όταν τα παιδιά ή οι δάσκαλοι από τον παιδικό σταθμό παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο

Επίσης στο σπίτι θα πρέπει να παραμείνουν οι ασθενείς επιπλέον 24 ώρες, από όταν θα γίνουν καλά, και θα υποχωρήσει ο πυρετός χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών φαρμάκων.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τα παιδιά τους, καθημερινά, πριν φύγουν για το σχολείο, για συμπτώματα γρίπης και αν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μην τα στέλνουν στο σχολείο

Οι γονείς επίσης θα πρέπει να τονίσουν στο μικρό τους παιδί πως όταν φταρνίζεται πρέπει να έχει μαντηλάκι και μετά πάντα να πλένει τα χεράκια του με νερό και σαπούνι. Το μαντηλάκι θα πρέπει να το πετάει αμέσως

Συμβουλέψτε τα παιδιά να αποφεύγουν να ακουμπούν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.

Οι γονείς επίσης θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδικό σταθμό και να ελέγξουν εάν αερίζεται επαρκώς, εάν τα παιχνίδια καθαρίζονται προσεκτικά με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό και εάν τα σεντόνια, οι κουβέρτες, οι πετσέτες και τα τραπεζομάντηλα του σταθμού πλένονται τακτικά και σε θερμοκρασία άνω των 72ο C για μία ώρα τουλάχιστον.

 

Πηγή: iatropedia.com

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018