Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Οι γυναίκες στρεσάρονται περισσότερο
achilladelis
Οι γυναίκες στρεσάρονται περισσότερο
12.10.2012 | 20:37

Οι γυναίκες στρεσάρονται περισσότερο

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Υγεία

 Οι γυναίκες που διαβάζουν δυσάρεστες ειδήσεις τις θυμούνται για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες και, επιπλέον, αντιδρούν με πιο πολύ στρες, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα πληθυσμού.Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το BBC, παρουσίασαν σε δύο ομάδες συνολικά 60 εθελοντών ανδρών και γυναικών μια σειρά από ειδήσεις που προέρχονταν από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων.
 
Η μία ομάδα εκτέθηκε μόνο σε ουδέτερες ειδήσεις όπως πρεμιέρες κινηματογραφικών έργων και η άλλη μόνο σε άσχημες («κακές») ειδήσεις, που αφορούσαν, για παράδειγμα, δολοφονίες, σοβαρά δυστυχήματα κ.ά., όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ, ενώ παράλληλα, μέσω της λήψης σάλιου, μετρήθηκε το επίπεδο της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ανάγνωση των αρνητικών ειδήσεων δεν φάνηκε να αυξάνει άμεσα το στρες σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, σε ορμονικό επίπεδο η αντίδραση των γυναικών ήταν πιο αισθητή.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τιςγυναίκεςπου είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις. Έτσι, οιγυναίκεςεμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.

Επιπλέον, μια ημέρα μετά το τεστ, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να θυμούνται τις «κακές» ειδήσεις και να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα γι αυτές.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση των ανθρώπων σε αρνητικές ειδήσεις αποτελεί παράγοντα πρόκλησης στρες, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στο επίπεδο του στρες, όσο και της ανάμνησης μιας κακής είδησης.

Γενικότερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Τέρι Μόφιτ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου, κατά μέσο όρο οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες σε καταστάσεις στρες σε σχέση με τους άνδρες, αν και παραδόξως ζούνε περισσότερα χρόνια.

Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι, για εξελικτικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο να νιώθουν τις πιθανές απειλές για τα παιδιά τους, πράγμα που επηρεάζει γενικότερα τον τρόπο που αντιδρούν σε οτιδήποτε τους προκαλεί στρες.

Άλλοι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν ότι λόγω του μικρού μεγέθους της, τα ευρήματα της καναδικής έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη στο μέλλον.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018