the roots web banners 06

Η Διατροφική συμβουλή της ημέρας

21.05.2014 | 10:37

 Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που συναντάμε σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα και μοιάζουν πάρα πολύ με τη χοληστερόλη. Περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες φυτικές πηγές.

 

 

09.05.2014 | 11:10

 Το σκόρδο περιέχει μια ουσία, την αλισίνη, η οποία έχει αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Όμως, τα πιθανά οφέλη, αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση της ουσίας αυτής, είναι ακόμα άγνωστα. 

08.05.2014 | 10:52

 Το 85% των παιδιών που παρουσιάζουν αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος ή του αβγού, στα σιτηρά και στη σόγια, ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Αντίθετα, οι αλλεργίες στο ψάρι και στους ξηρούς καρπούς δεν φαίνεται να υποχωρούν με την ηλικία.

07.05.2014 | 10:30

Ο οργανισμός δεν καταλαβαίνει τη διαφορά! Το χημικό προφίλ των βιταμινών, είτε είναι φυσικές, είτε είναι συνθετικές, είναι το ίδιο.

06.05.2014 | 09:57

 Τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα ‘κακά’ λιπαρά. Σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και άρα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

05.05.2014 | 10:22

 Πολλές πλούσιες σε νάτριο τροφές δεν έχουν αλμυρή γεύση. Για να διαπιστώσετε το περιεχόμενο μιας τροφής σε αλάτι, μη βασίζεστε στους γευστικούς σας κάλυκες, αλλά στις διατροφικές πληροφορίες της ετικέτας.

02.05.2014 | 10:07

 Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία που μαγειρεύετε ή τηγανίζετε, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο με αποτέλεσμα να προσλαμβάνεται περισσότερες θερμίδες!! Η συνιστώμενη ποσότητα προσθήκης λαδιού στο μαγείρεμα είναι 1 κ.σ. λάδι ανά μερίδα.

 

01.05.2014 | 09:02

Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μεγάλο μόριο, το οποίο μεταφέρει υδρογόνα (ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κυκλοφορώντας με δύο κυρίως μορφές και το οποίο έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα.

29.04.2014 | 08:51

 Έχει βρεθεί από έρευνες ότι το παχύσαρκο παιδί ψηλώνει περισσότερο από τους συνομήλικούς του. Ωστόσο η ανάπτυξή του σταματά σε μικρότερο ύψος. Τα οστά δεν έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με το σωματικό βάρος και η μάζα τους δεν είναι αρκετά πυκνή για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του σκελετού.

 

28.04.2014 | 10:24

 Μπορεί το ελαιόλαδο να προσδίδει περίπου 130 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας, είναι ωστόσο απαραίτητο!! Εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση, αποτελεί άριστο μεταφορέα των θρεπτικών συστατικών (π.χ. λιποδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) από το γαστρεντερικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος. Καταναλώστε το ελαιόλαδο με μέτρο, χρησιμοποιώντας πάντα ως μεζούρα την κουταλιά σούπας.