Η αγκινάρα περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Σημαντική είναι η περιεκτικότητά της και σε φυτικές ίνες, βιαταμίνη C, φυλικό οξύ, μαγνήσιο και κάλιο. Όσον αφορά τη θερμιδική της αξία, τα 100 γρ μαγειρεμένης αγκινάρας μας δίνουν μόλις 50 θερμίδες!!
Το παστέλι αποτελεί μια πολύ καλή λύση και εκτός περιόδου νηστείας. Είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.
Επίσης, είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και Ε και περιέχουν φαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. 5 ελιές μάς δίνουν 45 θερμίδες, όσο δηλαδή 1 κουταλάκι λάδι.
Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι).
Η φράουλα είναι ένα κόκκινο, γλυκό και γευστικό φρούτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη C. 6 φράουλες μας δίνουν περίπου 50 θερμίδες. Εκτός από αυτούσιο φρούτο, μπορεί να καταναλωθεί και υπό τη μορφή γλυκού του κουταλιού, μαρμελάδας και λικέρ.
Τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό.
Το φυστικοβούτυρο είναι υψηλό σε πρωτεΐνες και λιπαρά (μονοακόρεστο και πολυακόρεστο λίπους). Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού 30γρ (περίπου 1 γεμάτη κουταλιά σούπας) περιέχουν 190 θερμίδες και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι υγιεινό.
Μύθος. Κατά την περίοδο της νηστείας, μπορεί κάποιος να εμπλουτίσει τη διατροφή του με φυτικές ή άλλες πηγές μετάλλων και κάνοντας σωστούς συνδυασμούς αποφεύγει την πιθανότητα εμφάνισης ελλείψεων.
Το τουρσί είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Σαρακοστιανού τραπεζιού. Επειδή είναι προϊόν ζύμωσης, μας παρέχει «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας.


Φιλοξενία ιστοσελίδας Operon