Η προτίμηση στη γλυκιά γεύση έχει τις ρίζες της στα γονίδιά μας και αποτελεί έναν πιθανό μηχανισμό επιβίωσης που χρησιμοποιούμε από τη βρεφική ηλικία μας και που μας κατευθύνει προς θρεπτικά, ασφαλή τρόφιμα, όπως τα φρούτα ή το μητρικό γάλα.
…το φρέσκο γάλα και το συμπυκνωμένο, η κρέμα γάλακτος και το ξυνόγαλα, όλα τα φρέσκα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά.
Η φασολάδα αποτελεί αναμφισβήτητα ελληνικό πιάτο αν και τα φασόλια δεν κατάγονται από την Ελλάδα, αλλά από τη Λατινική Αμερική.
Όχι από μόνο του. Η φλούδα των μήλων (εάν είναι καλά πλυμένη) είναι πλούσια σε ένα αντιοξειδωτικό, την κερκετίνη, το οποίο είναι πιθανόν να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Φυσικά, όταν χρειαστεί, προτιμάμε πάντα να επισκεφτούμε το γιατρό μας και να κάνουμε εξετάσεις, παρά να φάμε ένα μήλο.
Μύθος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα βακτήρια. Επίσης, μπορεί ν’ αλληλεπιδράσει με τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή και να σας προκαλέσει περεταίρω προβλήματα.
Ο μέσος άνθρωπος εκτίθεται διαρκώς σε επιβαρυντικούς για την υγεία του παράγοντες, όπως άγχος, περιβαλλοντική μόλυνση, ακτινοβολία.
Μύθος. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Εκτός από το αλάτι υπάρχουν στη διάθεσή μας και πληθώρα μπαχαρικών που μπορούν εύκολα ν’ αντικαταστήσουν το αλάτι, χαρίζοντας παράλληλα πλούσια γεύση.
…συκώτι, χοιρινό, νεφρό, κόκκινο κρέας, πουλερικά, μοσχάρι, αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί, σπανάκι, στρείδια, μελάσα, εμπλουτισμένο ψωμί και δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μύθος. Το θερμιδικό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας και της σοκολάτας γάλακτος είναι παραπλήσιο (παρέχουν περίπου 500 θερμίδες/ 100 γραμμάρια). Ωστόσο, η μαύρη σοκολάτα, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε κακαόμαζα, περιέχει πιο πολλά αντιοξειδωτικά, στεατικό οξύ (λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει την χοληστερόλη) και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη!
Τα μελομακάρονα είναι μια σχετικά υγιεινή επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, καθώς δεν περιέχουν βούτυρο, δηλαδή κορεσμένα λιπαρά.


Φιλοξενία ιστοσελίδας Operon